Mostar: Stanovi se prodaju kao na traci

Stanovi u Mostaru prodaju se kao na traci, izjavio je nedavno jedan od djelatnika Porezne uprave FBiH pokušavajući dočarati kolika je potražnja za stambenim jedinicama u ovom gradu.

Prodaju se stanovi svih veličina, a najveća potražnja ipak je za onima od 30 do 50 kvadrata.

Nema u ponudi

Garsonijera i manjih jednosobnih stanova trenutačno gotovo da i nema u ponudi. Naime, na najvećem internetskom oglašivaču u BiH OLX.ba stoji kako se na području Grada Mostara prodaje 161 stan. Od navedenog broja jedna je garsonijera, i to u novogradnji, te dva stana od tridesetak kvadrata na Panjevini, piše Večernji list BiH.

Sve ostalo odnosi se na oglase za prodaju većih jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova, čije su cijene od 120.000 do 280.000 KM. Razlog zbog kojega se kupci odlučuju za kupnju manjih stanova je cijena.

Kvadrat stana u Mostaru kreće se od 1.400 KM do 2.200 ili 2.400 KM.

Za navedeni iznos od 1.400 KM po kvadratu može se kupiti stan star 60 do 70 godina kojem je potrebna potpuna adaptacija i koji se nalazi na neatraktivnoj lokaciji. Svi stanovi novije gradnje i u pristojnijem stanju ne mogu se dobiti ispod 1.600 – 1.800 KM po kvadratu.

Stanovi u Mostaru skuplji nego u Istanbulu ili Budimpešti

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u proteklom razdoblju povećana je prodaja stanova i u Sarajevu, navodi Večernjak.

Većina stanova koji su tek izgrađeni ili još uvijek nisu završeni već je prodana.

Naravno, puno je veća potražnja za površinski manjim nekretninama i iste se uvijek brže i lakše prodaju na tržištu, ali svakako da i veće nekretnine imaju svoje kupce ako se prodaju u skladu s realnim tržišnim cijenama, naglasio je Boris Marić iz Agencije za nekretnine Prostor.

Isti problem s potražnjom manjih stanova imaju i u Republici Srpskoj.

Budući da je u pojedinim gradovima RS-a i dalje velika i konstantna potražnja za stanovima s manjom kvadraturom od 40 do 50 kvadrata, potrebno je povećati njihovu gradnju u budućem razdoblju, kažu u agencijama za nekretnine.

Dragan Gruban iz agencije “Agent Enex” u Prijedoru i urednik Facebook stranice Dom.ba, kaže da je potražnja za stanovima u ovom gradu velika i da nema mnogo zgrada u gradnji te da bi se morala pojačati novogradnja u Prijedoru.

Rezervirani stanovi

Započeli smo gradnju stambene zgrade u kojoj su svi stanovi od 40 do 70 kvadrata i veliko je zanimanje te je većina stanova rezervirana, rekao je Gruban za Nezavisne.

On je kazao da stanovi u novogradnji u gradu na Sani koštaju 1.600 do 1.800 KM s PDV-om po kvadratu, dok je cijena stare gradnje oko 1.000 KM za veće stanove, a za manje u staroj gradnji oko 1.200 KM te da će ona ubuduće vjerojatno rasti.

Ističe i da su najčešći kupci mladi bračni parovi koji napuštaju selo i nalaze posao u gradu, umirovljenici koji se vraćaju iz zapadnih zemalja, dok dijaspora sve manje kupuje stanove.

Kvadrat stana u Mostaru za dva u Orašju

(www.jabuka.tv)


31 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.