Kvadrat stana u Mostaru za dva u Orašju

Posljednjih godina u BiH cvjeta stanogradnja. Investitori uvelike grade stambene zgrade, zbog čega je Večernji list odlučio provjeriti koje su cijene po četvornom metru, tko su najčešći kupci, ali i kakva je potražnja.

Bogato tržište nekretnina

Unatoč sve višim cijenama stanova, tržište nekretnina u Mostaru prednjači po visini cijena u odnosu na ostale općine i gradove u HNŽ-u. Tako će svi oni koji žele kupiti stan u novoj zgradi izdvojiti od 2.300 do 2.500 KM po četvornom metru. Stan u starogradnji kreće se oko 1.500 KM.

Cijene su nešto niže u susjednoj Županiji Zapadnohercegovačkoj, pa tako u Ljubuškom cijena četvornog metra stana u novogradnji stoji 1.500 KM, dok je četvorni metar u Posušju niži za 300 KM te se može kupiti po cijeni od 1.200 KM.

Provjerilo se i kakve su cijene stanova u Hercegbosanskoj županiji. Kvadrat novoizgrađenih stanova u Livnu košta od 1.500 do 1.800 KM, a u iznos koji plaća kupac uključen je i PDV. U Livno-stanu kazali su da trenutačno imaju još samo dva slobodna stana u novoizgrađenom stambenom objektu po cijeni od 1.500 KM, dok će cijena u zgradi koja se dovršava biti već od 1.600 KM po metru četvronom.

Drugo poduzeće u Livnu koje se, među ostalim, bavi i stanogradnjom je Roco Commerce koje na raspolaganju trenutačno nema nijednu stambenu jedinicu. U završnoj fazi je novo krilo postojećeg objekta u središtu Livna. U njemu će cijena stana biti 1.800 KM, a i ti stanovi su, iako objekt još nije dovršen, skoro svi unaprijed rasprodani.

Slične cijene su i u Tomislavgradu. Useljive stanove kupuju uglavnom mlađi bračni parovi te oni koji rade u inozemstvu i žele imati nešto svoje kad dolaze na godišnje odmore, odnosno vrate se u rodni grad nakon ostvarenja mirovine. Kad je u pitanju prodaja u staroj gradnji, cijena se u Livnu kreće od 800 do 1.100 KM. Slično je i u Tomislavgradu, u Kupresu je to između 800 i 900 KM, a u Drvaru i B. Grahovu stanovi se mogu naći po cijeni od 420 do 700 KM po četvornom metru.

Potražnja za stanovima povećana je i u središtu Posavske županije – Orašju.

Dugoročno isplativije

Kako piše Večernji list, posljednjih nekoliko godina u Orašju je izniklo čak sedam stambenih zgrada. Za kupnju su osobito zainteresirani Posavljaci koji žive i rade u inozemstvu, pa se umjesto gradnje kuće češće opredjeljuju za kupnju stanova kao dugoročno isplativiju varijantu.

U jednoj od tvrtki koje se bave stanogradnjom doznali smo da se cijene četvornog metra stana u novim zgradama kreću od 1.050 do 1.250 KM, što podrazumijeva useljiv stan po sustavu “ključ u ruke”. Što se tiče starih stanova, njihova se cijena po četvornome metru kreće oko 1000 KM.

Stanogradnja je doživjela procvat i u Kiseljaku, pa se tako i u ovoj srednjobosanskoj općini nudi bogata ponuda. Cijene u novogradnji kreću od se od 1.100 do 1.300 KM. Za 300 KM niže su cijene u nešto starijoj gradnji i kreću se između 800 i 1.000 KM po četvornom metru.

Cijene stanova, inače, diktira više čimbenika, kao što su lokacija, kat na kojem se stan nalazi…

Mostar: Studenti u lovu na stanove

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Ako se kuća može napraviti za 100 000 KM onda stan bi trebao biti jeftiniji jer je to zgrada,zajednički objekat desetak ili više obitelji,često bez lifta i parkinga bar za jedno auto po stanaru,a jeftinija gradnja jer je to kolektivni smještaj na jednoj ,pa zbog toga jeftinijom lokacijom i komunalijama.
  I ne bi niti jedna zgrada trebala dobiti građevinsku bez dvorišta i parkinga jer to stvara velike probleme stanara i ne tiskati zgrade kao ovu kod Ine na mjesto obiteljske kuće i na smetnju okolnim obiteljskim kućama,Ini i stadionu,
  sa ulicom u kojoj se možda mogu mimoići dva mala auta.

  5
  2
  • Vidi se da nisi k.mignio u životu.Čuj napravit kuću za 100 tis.KM.Malo morgen..možeš za 300.ito malo omanju.Osim toga kuća je rupa bez dna u koju moraš ulagat čitav život vjeruj mi.

   3
   1
 • 100kvadrata stana je u Širokom
  200 000 tisuća eura i više!
  A stari stanovi po 1600 KM bez izolacije podova prozora,znači sve treba renovirati pa računaj.

 • Vidi se da nisi k.mignio u životu.Čuj napravit kuću za 100 tis.KM.Malo morgen..možeš za 300.ito malo omanju.Osim toga kuća je rupa bez dna u koju moraš ulagat čitav život vjeruj mi.

  1
  2
  • M., nisi dobro izračunao, ovako, stan u Širokom od 65 m2 iznosi 130,000 KM, za 130 milja se kuća može napraviti sa 130 m2, znači dupla je razlika, a ja nebi živio u tom stanu da mi ga džaba daju, 50 do 70 m2, kavez

   • E tako je stanovi su precjenjeni i osjecaj je kao da si u zatvoru.skupo je platit gradjevinsku , prikljucak struje i vode jer nasi nabiju cijene radi ovih lezecih za stolovima.Duplo jeftinije je kucu napravit pogotovo ako sudjelujes fizickim radom s majstorima.Boze mili u stanu kad god ko dodje i podje cujes i sretas ljude svakakvog kalibra, a pred kucom stol pod jabuku i uzivaj kad imas slobodno vrijeme.

 • Kad kupuju stan od 70 kvaqdrata dobar a nepravi niko kuću od 80 kvadrata svak pravi veću .Aovi što žive u zgradama znaju li šta je roštilj i kad gosti dođu pssst prošlo 10 nesmimo lupat a možda i tuširati se.bolja kuća pa taman da je pod dekom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.