Na robu kupljenu preko interneta plaćaju se porezi ako prelazi ove vrijednosti

Stanovnici BiH oslobođeni su plaćanja uvoznih davanja na pošiljke kupljene od tvrtki u vrijednosti do 300 KM, kao i na pošiljke koje im šalju privatne osobe u vrijednosti do 90 konvertibilnih maraka. Na svu ostalu robu kupljenu preko interneta plaća se porez i ostala davanja, piše Večernji list BiH.

Prema trenutačnim propisima, kada građani BiH dobivaju pakete preko pošte izravno iz inozemstva od pravne osobe, trenutačno se oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 300 KM, ako fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih davanja paketi do vrijednosti od 90 KM ako fizičke osobe iz BiH iste dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja. Kada se radi o spomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljnjoj prodaji u BiH, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

U slučaju da vrijednost robe, koja iz inozemstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost za oslobađanje, carinska služba obavještava osobu koja je naručila robu o preuzimanju iste preko poštansko-carinske deklaracije za fizičke osobe.

Ako osoba u BiH prima paket od fizičke osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobiven ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17% PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih davanja ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka pripadala nekomercijalnoj robi, njezina vrijednost ne smije prijeći 1.500 KM, objašnjava Kovačević.

Važno je napomenuti da ako osoba iz BiH prima paket od pravne osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu s Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% – ovisno o vrsti robe) i PDV 17%. U osnovicu za obračun uvoznih davanja ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i slično.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Vrijednost robe jedino moze odredjivati prodavac,a ne carina! Po svijetu su rasprodaje,snizenja od 70-cak 90%,nude se bonovi s popustima,za prvu kupnju,za svaku iducu kupnju. Nekada se mogu skupljati nagradni bodovi da iznos sljedece kupovine bude simbolican ili cak i gratis! Nudi se free shipping,itd. Sta ako firma nudi besplatne uzorke ili proizvode u svrhu promocije da privuce kupca? Nije to seljoberski Balkan gdje umjesto toga da uloze par tisuca u promo materijal koji ce podijeliti kupcima i tako ih navuci,
    isti iznos dadnu Soraji i kojekakvim starletama da masu sisama i guzicama ispred proizvoda. Ljudi imaju min zarade,snize max cijene,a ne ko kod nas da prodavac drzi cijenu,ceka da proizvod istruli ili se pokvari pa ga odbiju radniku od place. Znaci ako ja kupim nesto po 80% snizenoj cijeni,uz bonove,free shipping (a toga ima!),to oni nemoraju priznati jer seljoberi iz BiH nisu culi za tako nesto vec ce sami traziti po Ebayu,Amazonu punu cijenu proizvoda i ‘ako je min postarina u BiH 10km,kako onda zaboga miloga more bit dzabe iz Merike ili Kine??!!’ I znaci poklon mozes primiti samo od fizicke osobe,ako dobijes poklon od neke firme ,na to ce te zalevatiti sa svim sto mogu smisliti . Dzabana samo za uhljebe i politicare,sirotinja nesmije ni poklon primiti!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.