Seoba sezonaca: Nakon rada na Jadranu, po plaću od 1.650 eura

I posljednjim “sezoncima” na Jadranu istječu radni ugovori, a mnogi, posebno mlađi, već se pakiraju za odlazak na rad u zimske turističke centre po Europi.

Najviše odlaze u Austriju i Italiju, gdje se može zaraditi i 1.650 eura mjesečno, a plaća, kako kažu, nikada ne kasni i ne dobija se na ruke.

Posao nađu preko prijatelja, rodbine ili agencija. Mila, 25-godišnja konobarica iz Istre, koja već deset godina radi kod istog hotelijera, u svom gradu, pravoj turističkoj meki, kaže da joj je prijatelj prenio samo lijepa iskustva iz Austrije.

On joj je dao broj agencije, koju je odmah kontaktirala i našla posao. Svoju prvu sezonu u inozemstvu odradit će u hotelu u poznatom austrijskom skijalištu.

U Austriji ću raditi šest dana u tjednu, ali su smještaj i hrana besplatni. Djevojka koja je tamo radila kaže mi da je smještaj super, da imamo podno grijanje, da baš brinu o ljudima koji dolaze iz inozemstva raditi. Nadam se boljim uvjetima rada, govori Mila za Glas Istre.

Najveći problem u Hrvatskoj je, kako smatra, što su plaće niske, a standard visok.

Ono što zaradi u Austriji nada se da će većinu uštedjeti. Tamo ostaje pet mjeseci, a 1. svibnja opet je na svom starom radnom mjestu u rodnom gradu. Opet sa sezonskim ugovorom.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Draga curo ! Smjestaj i hrana nisu “GRATIS” u Austriji,vec ces ti to sve platiti u centu.Place su vece od navedenog,al tu su ti vec smjestaj i hrana uracunati. GRATIS je davno UMRO!

    6
    1
  • A u Dalmaciji,posebno naši gazde,
    kažu neće nitko da radi a nudio sam hranu,spavanju i vidi čuda kupanje i sve gratis.A na pitanje kolika je plaća katu di ćeš naći biti na moru 3 mjeseca besplatno!?

  • 25 godina života, a već kod istog poslodavca radi 10. Malo matematike i dolazimo do zaključka da radi od svoje 15 godine. Copy paste novinarstvo…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.