Strani mediji: Nova ruta izbjeglica je BiH – Jabuka.tv

Strani mediji: Nova ruta izbjeglica je BiH

Već ove jeseni u Bosnu i Hercegovinu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica, pišu to strani mediji. Istovremeno državni ministar sigurnosti potvrdio je da postoji mogućnost da se izbjeglice upute prema našoj zemlji. Sigurnosni i humanitarni plan prijema danas je bio i pred Vijećem ministara BiH.

Za izbjeglice sa Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži. Već od jeseni, prema pisanju njemačkog lista Spiegel, nova ruta trebala bi proći kroz Bosnu i Hercgovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Da je dolazak izbjeglica u BiH sve izvjesniji, potvrdili su u Ministarstvu sigurnosti BiH. Na našoj granici još nema izbjeglica, no najveći pritisak prema procjeni sigurnosnih službi očekuje se na terenskim centrima Bijeljina i Trebinje.

U UNHCR-u, o eventualnom preusmjeravanju rute, nemaju inforamacije. Ipak, dolazak izbjeglica ne isključuju.

Azilantski centar u mjestu Delijaš, u općini Trnovo, raspolaže sa maksimalno 300 ležaja za smještaj osoba koje traže azil. No, u odnosu na eventualne rute, mogu se osigurati dodatni kapaciteti.

Ne treba zaboraviti da je cilj izbjeglica zapadna Europa. U BiH, ako i do nje dođu, ne namjeravaju se zadržavati. Prema njihovim odgovorima to bi bila još jedna tranzitna stanica kojoj ne znaju ni ime, piše N1.


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.