Štrajk zdravstvenih radnika HNŽ-a 3. siječnja

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) stupit će u jednosatni štrajk upozorenja 3. siječnja kako bi na taj način upozorili Vladu HNŽ-a da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.  Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda kazala je u razgovoru za Fenu kako će se štrajk upozorenja održati u svim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ-a u vremenu od 10 do 11 sati.

Prema njezinim riječima, članovi Sindikata odlučili su se na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.  Štrajk upozorenja najvjerojatnije će se produljiti do 5. siječnja, najavila je Bevanda, a ukoliko se pregovori do tada ne otvore zasjedat će Skupština Sindikata koja će odlučiti o datumu stupanja u generalni štrajk na razini cijele županije.  Procjenjuje se kako na području HNŽ-a ima oko 750 doktora medicine.

Inače, Odluka o stupanju u štrajk upozorenja zdravstvenih radnika s područja HNŽ-a donijeta je na sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH.  Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ranije je izjavio kako će pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije početi početkom godine.

Na posljednjoj sjednice Skupštine HNŽ-a, koja je održana 28. prosinca, istaknuto je kako se sa Sindikatima doktora medicine i stomatologije HNŽ-a mora razgovarati te da se pregovorima mora pristupiti krajnje ozbiljno.

(Fena)


1 komentar

  • Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije nastupa samostalno i bori se samo za svoja prava, te su uopćeno jedini sindikat iako skroz nov koji se smatra relevantnim u ovim pregovorima. Možda se zahtjevi doktora i ispune, te im se poveća minimalna satnica sa 2,0 KM na 2,6 KM, možda im se čak poveća i minimalni koeficijent sa 3,6 na 4,8, jer da bi se to ispunilo zavodu za zdravstvo HNŽ bilo bi dovoljno ni 10 miliona maraka godišnje sa svim davanjima, međutim jasno je da se ostalim zdravstvenim radnicima i ne-medicinskim kadrovima koji rade u zdravstvu neće ispuniti niti jedan zahtjev, iako su njihovi zahtjevi skromniji, satnica sa 2,0 na 2,6 a koeficijent samo 0,2. Međutim tih radnika ima preko 3 tisuće, te bi o ovo minimalno povećanje značilo rezervaciju još 20-ak miliona KM zavoda za zdravstvo hnž, a tih novaca jednostavno nema. Zato ljudi uđite u bolnice i domove zdravlja, nemojte se bez veze smrzavati. Za doktore čiji je sindikat ustanovljen politički prije pola godine, naći će se nešto ispod stola, ali za Vas, tj nas čiji su sindikati u funkciji desetljećima na žalost ovaj put, a i zadugo još neće biti ništa.
    LP!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.