Stolac treba pomoć države

Razorni potres koji je 22. travnja pogodio Stolac i, nažalost, odnio život mlade Elmire Sefo ovom gradu na Bregavi prouzročio je višemilijunsku materijalnu štetu.

Više od 500 Stočana prijavilo je oštećenja, a prema preliminarnom izvještaju koji su sačinili u Gradskoj upravi Stolac, samo za nužnu sanaciju zajedničkih i objekata od javnog interesa bit će potrebno najmanje 2,5 milijuna KM.

Potvrdio je to u razgovoru za Avaz Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, kazavši da broj prijava građana dovoljno govori o kakvim je posljedicama riječ.

Među objektima koji su i dalje neuvjetni za stanovanje je i kuća obitelji Sefo u kojoj je stradala Elmira. Njezini roditelji i sestra i dalje su smješteni kod rodbine, ali, kako nam je kazao Bošković, sanaciji njihove kuće se prioritetno pristupilo i to je već u završnoj fazi.

Bošković naglašava da bez pomoći županijske i federalne vlasti, ali i Vijeća ministara BiH, Stolac nije u mogućnosti sanirati posljedice potresa. Uz financijske, to prelazi i njihove logističke, ali i druge mogućnosti.

Preliminarni izvještaj u utorak će uputiti prema Vladi HNŽ-a, Civilnoj zaštiti HNŽ-a, CZ FBiH te Federalnoj vladi, koja će 19. svibnja održati sjednicu u Mostaru.

Nakon sjednice planirana je zajednički posjet rukovodstava Vlade FBiH i Vlade HNŽ-a Stocu, gdje ćemo obići sve objekte i posjetiti obitelj Sefo. Samo za sanaciju osnovne škole, prema dosadašnjem izračunu, trebat će 580.000 KM, a gdje su drugi školski objekti, zgrade Grada, Porezne uprave, kolektivnog stanovanja. Mi sami ništa ne možemo uraditi, govori Bošković za Avaz.

Nakon zahtjeva, koji je upućen odmah nakon potresa, u Stolac su stigli predstavnici Geološkog instituta iz Sarajeva, koji će im pružiti pomoć u izradi elaborata s ciljem zaštite objekata kojima prijete odroni, a koji se nalaze ispod samih brda.

U Stocu je oštećen i veliki broj nacionalnih spomenika BiH. Bošković kaže da je Vlada FBiH zadužila Zavod za zaštitu spomenika da formira neovisno stručno povjerenstvo koje će utvrditi stupanj oštećenja.

To smo njima prepustili, ali znamo da je, primjerice, znatno oštećeno krovište Starog grada, čiji prostor koristimo za manifestacije, te nam je potrebna hitna procjena sigurnosti, navodi Bošković.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.