Što vas najviše živcira kod drugih vozača i koja je vaša najgora navika u vožnji?

Fenomen precjenjivanja vlastitih sposobnosti psiholozima je poznat kao iluzorna superiornost, a nećete se iznenaditi kada čujete da utječe i na našu sposobnost prosuđivanja vlastitih standarda vožnje.

Neka su istraživanja pokazala kako 80 posto vozača vjeruje kako su sposobniji za volanom od drugih vozača, piše portal carscoops.

Pritom za većinu ostalih vozača mislimo kako su loši ili nesposobni. Ako ne voze prebrzo, voze presporo, ili gledaju u svoj telefon ili se šminkaju na semaforu pa ne krenu odmah na zeleno, sve nam to ide na živce.

Nadalje, neki voze preblizu vašem braniku, a drugi su toliko plašljivi da im praktički “morate uči u gepek” kako bi se trgnuli za volanom i pratili promet.

Tu su i nesmotreni i samoživi vozači koji parkiraju preko dva parkirna mjesta, potom oni koji su previše bezobzirni da upale pokazivače smjera na raskrižjima ili koji se voze noću s dugim svjetlima.

Nadalje, tu su i vozači koji ne održavaju propisno svoja vozila: oni koji se po kiši voze na ćelavim gumama ili s neispravnim kočnicama.

Nedavno istraživanje koju je u Ujedinjenom Kraljevstvu proveo Vertu Motors otkrila je da Britanci najomraženiju naviku kod drugih vozača smatraju preblizu vožnju automobila iza njih na autocesti, zatim nesignaliziranje promjene smjera, korištenje telefona tijekom vožnje, vožnju s dugim svjetlima noću, ostanak u lijevoj traci autoceste, zauzimanje dva mjesta na parkiralištu i prebrza vožnja.

Što vas najviše smeta?

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Meni smetaju svi koji sporo voze jer koriste telefon ili druge stvari. Neka nesmetaju ostalim vozačima i neizlaze na cestu. Ako stoji 50km/h onda vozi minimum toliko a ne 30km. Moj jedini grijeh tokom vožnje je što se nevežem ali time ugrožavam samo sebe i nikog drugog. Vozim po propisu , propuštam druga vozila kod zastoja i gledam da nikad neometam saobraćaj svojom vožnjom. Smatram se prosječnim vozačem.

  • Ako stoji 50km to znači da je to maksimalna brzina kojom se možeš kretati, ne znači da trebaš voziti minimum toliko, samo malo pogrešno gledaš ….

 • Živciraju me BICIKLISTI, koji se lože na masone koji se nazivaju “zeleni”! Ako ti se vozi točak ima polja, brda i sela pa uzivaj u prirodi, okani se normala čovika
  Moja mana je sto su mi slaba kratka svjetla pa duga cesto koristim a i što sam sa znakovima ko’ naš vječni gradonačenik

  • “Normalna covika” normalan covik je koji voli prirodu i fizicku aktivnost pa zato vozi biciklo.Usporedivat bicikliste sa masonima i nekakvim zelenim je preglupo.Ni ja ih ne volim vidit na cesti pogotovo nocu ali sta ces tako je.

  • Evo ja sam i vozač i biciklist i pješak, e sada kod nas je većinom sve manje više nekulturno i ne poštuju se nikakvi propisi, inače da se propisi poštuju udesi bi bili skoro pa nepoznanica i bilo bi mjesta za sve nas, nitko nikome ne bi smetao.

 • Mene živciraju vjernici koji dođu u Crkvu pa stanu na invalidsko mjesto,konkretno u Međugorju.Ni čovjeka ni vozača ni vjernika..

 • “Lipljenje” na rep automobila dok vozim po propisima, i onda te zaobidje na punoj liniji… i ugrozi sve one koji idu iz suprotnog smjera…

 • Ne vezanje, ne davanje žmigavca, oduzimanje prednosti, prebrza i krkanska voznja, priljepci, oni koji ne znaju šta predstavlja bijela linija na parkingu, oni što ne znaju šta je nogostup, oni što tipkaju i snimaju na mobitelima dok se voze (još kad voze nova auta sa svim mogućim načinima da se poveže s mobitelom, da mu oslobodi ruke).
  Mogao bi još nabrojat…
  A moja mana je da nekad znam ubrzat, ali gledam i to što manje…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.