Što uopće znate o prehladi i gripi

O prehladi i gripi, kažu stručnjaci, znamo previše na osnovi mitova, a premalo na osnovi znanosti. Vrijeme je da neke stvari zauvijek naučite kako biste se znali nositi s dosadnim boljkama.

Svake godine mnogo se ljudi bori s prehladom i gripom. I unatoč tomu što živimo u 21. stoljeću, mnogi još uvijek vjeruju u mitove o prehladi i gripi koji se zasnivaju na zastarjelim vjerovanjima. Evo što znanost kaže o nekima od najpopularnijih vjerovanja.

‘Vitamin C sigurno zaustavlja prehladu’
Iako mnogi tvrde da je vitamin C dobra prevencija, činjenica je da neće zaustaviti prehladu. Vitamin C može donekle skratiti trajanje prehlade, ali neće ublažiti simptome niti ih spriječiti.

‘Pileća juha s povrćem liječi svaku prehladu’
Osim što ima placebo učinak jer smo uvjereni da nas liječi, pileća juhica pročišćuje dišne putove. Naime, kad ste nad njom, tekućina se od topline puši i to vam zaista olakšava disanje koje je obično problematično tijekom prehlade ili gripe.

‘Ne izlazite iz kuće i spriječit ćete prehladu’
Boravak u zatvorenom prostoru zapravo je veći izvor zaraze prehladom nego boravak vani. Najčešći izvori zaraze su računalni miševi koji skrivaju viruse. I ne govorimo samo o miševima na poslu, nego i onima koje imate doma.

‘Ako izađete van mokre kose, dobit ćete gripu ili prehladu’
To je samo još jedan mit. Dakako, ovo nije preporuka da zimi izlazite s mokrom kosom, ali stručnjaci kažu da mokra kosa i hladan zrak nemaju nikakve veze s gripom, već s prehladom. Kao što je poznato, gripu uzrokuje virus.

‘Prehladu i gripu liječe antibiotici’
Ovo je vrlo rašireno uvjerenje, ali je pogrešno. Antibiotici liječe bakterijska oboljenja, a gripa i prehlada ne ulaze u tu kategoriju. Inače, stručnjaci upozoravaju da nije dobro često uzimati antibiotike jer s vremenom se tako slabi njihovo djelovanje.

‘Za vrijeme prehlade nije dobro vježbati’

I da i ne. Tjelovježba je dobra za imunitet i, ako i inače redovito vježbate, nema potrebe da prestajete za vrijeme prehlade, osim ako nemate jako visoku temperaturu i osjećate se malaksalo. No ako inače ne vježbate i želite početi baš za vrijeme prehlade – nemojte, jer ćete tako samo dodatno opteretiti organizam. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)
Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.