Iz Hrvatske se ove godine upisao 91 student manje nego prošle

Statistika tvrdi da se nakon završene srednje škole tek svaki peti učenik iz Bosne i Hercegovine upisuje u jednu od visokoškolskih ustanova. Iza BiH je samo Albanija, gdje tek 17 posto učenika nastavlja studirati, što je za tri posto lošije od BiH. Jedan dio studenata upisao se na mostarsko Sveučilište. Upisi su davno završeni, a polaznici su već izgubili status brucoša i počeli polagati prve ispite.

Opada broj upisanih
Prvo što upada u oči – već četvrtu godinu zaredom opada broj upisanih studenata u prve godine. Od osnivanja Sveučilišta u Mostaru, akademska 2010./2011. godina je rekordna, barem zasad, po broju upisanih u prvu godinu. Te godine je upisano 3072 studenta. Od te godine, broj upisanih se smanjuje. Tako se akademske 2013./2014. godine na deset fakulteta i jednu akademiju ukupno upisalo 2847 studenata, od planiranih 4117 u 11 sastavnica Sveučilišta. Zanimljivo je da je i planiranje sve nerealnije. Tako je u posljednje četiri godine sve manji postotak realizacije plana upisa. Dok se, primjerice, akademske 2004./2005. godine plan realizirao s 90.55 posto, sada je realizacija manja za tridesetak posto, zapravo realizirano je 69,15 posto od plana. Najviše su podbacili kod planiranja upisa izvanrednih studenata gdje je planirano 1230 studenata, a upisano je tek 382, dakle 31 posto. Kod redovitih plan upisa je iznad 80 posto. Kada su u pitanju članice Sveučilišta, na Akademiji likovnih umjetnosti, Fakultetu zdravstvenih studija i Farmaceutskom fakultetu, plan upisa je u potpunosti realiziran, a na Medicinskom fakultetu on je premašen za 20 posto.

Najviše su u planiranju podbacili Ekonomski i Pravni fakultet, gdje je realizacija plana upisa i više nego prepolovljena. Studenti tvrde kako je razlog veliki broj ekonomista i pravnika na zavodima za zapošljavanje.

Ovogodišnji, kao i svi raniji upisi, pokazuju da je mostarsko Sveučilište zanimljivo i za domaće, ali i inozemne studente. Prema očekivanju, najviše polaznika stiže iz županije u kojoj je smješteno Sveučilište. Tako, svaki treći upisani dolazi iz Hercegovačko-neretvanske županije. Drugi po broju studenata u gradu na Neretvi su učenici iz Zapadnohercegovačke županije, svaki peti dolazi iz te županije. Tek je nešto manje studenata iz Republike Hrvatske, odakle dolazi skoro svaki peti student. Podaci govore da ih danas na Sveučilištu u Mostaru ima više od 1500.

Manje studenata iz RH
Ove se godine na mostarsko Sveučilište upisalo stotinjak studenata manje nego prošle godine. Ovo je prvi put od osnivanja Sveučilišta da je broj upisanih studenata iz Hrvatske počeo opadati. Primjerice, 2008./2009. godine u Mostar su upisana 292 studenta iz Hrvatske, a vrhunac je bio prošle godine kada se upisalo 644 studenta da bi ove godine taj broj pao na 553 studenta. Gledajući uspjeh u srednjim školama, ove godine je Sveučilište dobilo najviše odlikaša, čak 38,64 posto, prošle godine većinu upisanih činili su vrlodobri učenici. Također, više od polovine upisanih je završilo gimnaziju, prošle godine gimnazijalaca je bilo za desetak posto manje. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.