Evo kako ćete poboljšati raspoloženje u samo par minuta

Kada se nađete u stresnoj situaciji, iskušajte neke od predloženih savjeta i u samo tri minute osjećat ćete se bolje.

Povezanost uma i tijela odavno je dokazana, a to svakodnevno potvrđuju i brojna znanstvena istraživanja. Rezultati istraživanja pokazuju da naša emotivna iskustva mogu imati negativan učinak na naše zdravlje. No dobra je vijest ta da i najgore raspoloženje možete popraviti u vrlo kratko vrijeme.

Svjesno se opustite i pokrenite
Kada ste pod stresom, mozak šalje tijelu signale pripreme za borbu pa se napinje svaki mišić u tijelu, a puls se ubrzava. Uza sve to, dah nam postaje plići. Riječ je o stanju koje iznimno iscrpljuje tijelo pa bi ga bilo dobro što prije zaustaviti. Kako? Zapravo vrlo jednostavno. Kad primijetite sve navedene signale, prisjetite se da je riječ o tom stanju. Potom svjesno odlučite da ćete se opustiti – počnite dublje disati, usmjerite misli na nešto što vas neće plašiti i mijenjajte položaj tijela. Zauzmite drugačiji stav tijela od onoga u kojemu se nalazite, a ako ikako možete, napravite nekoliko čučnjeva, istegnite ruke i noge te razgibajte ramena. Takve akcije poslat će mozgu poruku da situacija nije opasna te da prestane slati signale o borbi i napetosti.

Nasmiješite se – posebno kada vam se to jako ne da
Jedan budistički učitelj jednom je rekao: ‘Katkada je radost uzrok osmijeha, a katkada osmijeh može biti uzrok radosti.’ Njegovu izjavu potvrđuju i istraživanja – kada se smijete, pa makar i nasilu, usporavaju se otkucaji srca i smanjuje se razina stresa u tijelu. Osmijeh šalje signal tijelu da je sve u redu te da se možete opustiti. Dakle, kad idući put budete neraspoloženi, nasmiješite se i neka osmijeh bude najveći kada vam se to najmanje bude dalo. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)

 

 

 

Komentiraj: