Širokobriježanin Goran Bogdan glumac godine

Glumac godine je Goran Bogdan, Glumica godine Jadranka Đokić, a najbolji redatelj Bobo Jelčić

Dodjelu drugih teatar.hr nagrada publike u zagrebačkoj Tvornici kulture otvorio je izvrstan “all stars” bend kazališnih glazbenika u kojem su legendarnu “Walk on the Wild Side” pokojnog Lou Reeda pjevali Mislav Čavajda i Ivana Rushaidat. Voditelji Mina Violić i Miran Kurspahić preuzeli su potom duhovitu i dobrom glazbom ispunjenu večer, na nažalost manje posjećenoj, ali puno bolje režiranoj dodjeli nego što je bila prošle godine.

Prvu nagradu, onu za najbolji festival. dobio je mladi IKS festival iz Splita, ostavivši iza sebe Tjedan suvremenog plesa, Festival svjetskog kazališta i druge već etablirane manifestacije.
Najboljim nezavisnim kazalištem proglašena je Mala scena iz Zagreba, a nagradu je preuzela suosnivačica kazališta Vitomira Lončar.

– Ovo je bila najteža godina u našoj povijesti, a uspjeli smo preživjeti isključivo zahvaljujući vlastitom inatu. Zatvorit’ neću, makar crkla! – rekla je u svojem stilu Vitomira Lončar, aludirajući na ovogodišnji sukob s Gradskim uredom za kulturu i brojne inspekcije koje su potom pohodile njeno kazalište.

Izvođačem godine proglašen je član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih Goran Bogdan, a najboljom izvođačicom njegova kolegica Jadranka Đokić.

Najbolji dramski tekst prema glasovima publike je “I živjeli su sretno…?” mlade Nine Horvat. Redatelj godine je Bobo Jelčić, koji se osim predanog rada u kazalištu istaknuo i filmom “Obrana i zaštita”, koji je pokorio međunarodne festivale.
Sa uvjerljivo najviše glasova publike, zabrana plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” u dramskom kazalištu Gavella proglašena je skandalom godine, zasjenivši čak i (ne)izbor intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, te uz njega vezanu proceduru donošenja izmjena i dopuna Zakona o kazalištu.

goran-bogdan

Osobom godine proglašena je Zrinka Cvitešić, prva Hrvatica u glavnoj ulozi jedne predstave na West Endu, a najprecjenjenija predstava prema glasovima publike je – razvikani “Michelangelo” HNK Zagreb! Najboljom pak predstavom proglašen je “Tartuffe” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Jerneja Lorencija, što je to kazalište učinilo glavnim laureatom ovogodišnjih dodjela, usprkos činjenici da njegova ravnateljica Dubravka Vrgoč nije izborila titulu osobe godine.
Ni ovogodišnja dodjela nije prošla bez političkih poruka, titlajući glazbene songove na latinici i ćirilici, a najveći pljesak publike dobila je Nina Violić, koja je pozvala sve okupljene da glasaju “protiv” na skorom referendumu.

(www.vecernji.ba)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.