Što sve rade bivši partneri kako bi vas špijunirali na Facebooku

Skoro 90 posto ljudi nakon prekida špijunira svoje bivše partnere putem Facebooka, pokazalo je istraživanje koje je na Western Universityju provela studentica Veronika Lukacs.

Ona je htjela saznati na koji način prekid veze utječe na korištenje Facebooka te su rezultati njezinog istraživanja pokazali kako nadzor nad bivšim partnerima putem Facebooka utječe na negativno raspoloženje korisnika ove društvene mreže.

Nekoliko je načina na koji korisnici špijuniraju svoje bivše – najjednostavniji je ako bivši partneri i dalje ostanu prijatelji na ovoj društvenoj mreži, pa mogu pregledavati sve što njihovi donedavni partneri pišu na Facebooku. S tim u vezi, ovo istraživanje je pokazalo kako skoro pedeset posto ispitanika ostaju prijatelji sa svojim bivšima i nakon prekida, prenosi dnevnik.hr.

Ako više nisu prijatelji na Facebooku, bivše partnere špijunirat će preko zajedničkih prijatelja na ovoj društvenoj mreži, te će na taj način moći vidjeti sve ”lajkove” i komentare koje su napisali na profilu zajedničkih prijatelja. Vjerojatno najgori oblik uhođenja i špijuniranja jest logiranje na Facebook profile bivših partnera (ako znaju šifru, naravno) te se na taj način ‘iz prve ruke’ mogu saznati sve njihove aktivnosti – uključujući i privatne poruke.

Istraživanje je pokazalo i kako su bivši partneri često ljubomorni na fotografije koje njihovi bivši dečki i cure objavljuju na Facebooku, a trećina njih postavlja fotografije za koje se nadaju da će učiniti njihove bivše partnere ljubomornima. Od ostalih zanimljivosti koje je ovo istraživanje pokazalo, treba izdvojiti i da 64 posto korisnika nakon prekida ponovno pregledava poruke koje su razmjenjivali s bivšim partnerima kako bi saznali gdje su pogriješili, a 74 posto njih upravo na Facebooku pokušava doznati informacije o novoj osobi s kojom je njihov bivši partner, odnosno partnerica, u vezi.

Na stranici Digital Trends kažu kako je najbolji način na koji se korisnici Facebooka mogli zaštititi od ovakvog načina uhođenja brisanje bivših partnera s liste prijatelja, a ako ne žele gledati njihove komentare na profilima zajedničkih prijatelja, najbolje ih je blokirati. Također, ako bivši partneri znaju šifru za pristup Facebooku, najbolje ju je promijeniti odmah nakon prekida.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.