Što se krije iza stihova najpopularnije pjesme Bijelog dugmeta

Pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” nalazi se na drugom, istoimenom albumu Bijelog dugmeta, a nastala je kao posveta tadašnjem pjevaču grupe, Željku Bebeku koji je na tom albumu svirao bas gitaru budući da je Zoran Redžić uoči snimanja teško povrijedio prst lijeve ruke. Antologijsku pjesmu je napisao pokojnipjesnik Duško Trifunović, a jednom prilikom prisjetio se kako je nastala, piše Kurir.rs.

‘Tu je drugi stih vrlo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sjedili u kavani ‘Park’ kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi. Željko je sjajan umjetnik, ali je ‘štos’ u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore “Ma što se pravi važan’. Ali, kad je ušao u kavanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio – njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao…”

Autor ostalog materijala bio je Goran Bregović. Album je snimljen u londonski studio ‘Oxford Circus’ Georgea Martina, dok su skladbe pisali i pripremali u Boriku, mjestu kraj Rogatice u istočnoj Bosni. U London ih je odveo i nadgledao glazbeni urednik diskografske kuće ‘Jugoton’ Veljko Despot. Tiraža tog albuma prešla je 200 000 primjeraka i ‘Jugoton’ je bio prisiljen izmislit dijamantu ploču, jer su prvi dostigli tako visoke tiraže.Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.