Što se događa s Facebookovim serverima? Stručnjaci se čude istovremenom padu

U ponedjeljak poslijepodne pali su Facebook, WhatsApp i Instagram. Problemi s pristupom krenuli su nešto nakon 17 sati, no oko 17:40 Facebookovi servisi su potpuno pali.

Riječ je o servisima pod okriljem Facebooka koji su, prema prvim informacijama, pali u cijelom svijetu. Pao je i Facebook Messenger.

Nešto prije 18:30 Facebook se oglasio – na Twitteru.

Svjesni smo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima. Radimo na tome da vratimo stvari u normalu što je prije moguće i ispričavamo se za bilo kakve neugodnosti, poručili su s Facebooka. Velik broj prijava nedostupnosti Facebooka vidi se i na stranici Downdetector.com te na drugim sličnim stranicama.

Što se događa? Kako to da su najveće društvene mreže pale istovremeno? Komentar za Index.hr dao je komunikacijski stručnjak Petar Tanta. Tanta kaže da je ovo prvi ovakav slučaj.

“Rano je govoriti o čemu se radi”

Čudno je da su svi Facebookovi servisi pali istovremeno i u svim dijelovima svijeta, oni imaju brutalne backup sustave. To je vjerojatno prvi takav zabilježen slučaj do sada, ne sjećam se da se takvo nešto dogodilo. Može se zaključiti da se ne radi o grešci na serverima, budući da su oni odvojeni i raspoređeni za pojedine servise kao i s obzirom na regije.

Zuckerberg već izgubio 7 milijardi dolara

Rano je govoriti o čemu se radi, ali ne vjerujem da će oporavak trajati još dugo, možda sat, dva, tri... Facebook ima snažne i dobro razrađene protokole za oporavak, kao i niz scenarija u slučaju raznih napada i kvarova, rekao je Tanta za Index.

Koje su moguće posljedice?

Sa svakim satom Facebook gubi puno. Tu je siguran pad dionica, jačanje konkurencije, gubitak tržišta… Twitter trenutno uživa zato što se putem njega odvija krizno komuniciranje, zaključio je Tanta.

Komentar je dao i IT stručnjak Marko Rakar. On kaže da se ovdje radi o takozvanoj infrastrukturnoj pogrešci.

“Nešto su mijenjali i negdje pogriješili”

U konfiguraciji internetske mreže je došlo do problema. Nešto su mijenjali i negdje pogriješili, to će potrajati neko vrijeme… Kad shvate u čemu je kvar, moraju propagirati kroz cijelu mrežu u kojoj se nalazi tisuću servera.

Ovisno na kojem ste serveru, nekima će se vratiti prije, a nekima kasnije. No trebalo bi sve biti riješeno već danas, kratko je kazao Rakar.

Pali Facebook, Instagram, WhatsApp…

(www.jabuka.tv)8 komentara

  • Događa im se projekat Odin i kvantno računalo starlink.Pandora je puštena neki dan, Odin danas.
    Imamo Crveni Oktobar.Kabala je gotova.

  • ZAR STVARNO NETKO MISLI DA JE OVO SLUČAJNO ??!!?? hahaa da baš, slučajno jučer zapadna agentura odluči otvoriti tzv.Pandorine papire s izvještajima o bogatstvu Putina i ostalih bogatuna i političara i baš ”slučajno” jučer britaneri zajedno sa zapadnom alijansom najaviše hakerske napade na Kinu i Rusiji, i vidi baš čuda vidi baš ””’slučajnosti”” odmah nakon toga tj.danas svjedočimo globalnom najvećem hakerskom napadu u povijesti interneta gdje se ruši kompletno program facebook instagram i whatsapp – i da svi koji imate profile na fejsu tj.imali ste POZDRAVITE SE S NJIMA !! – eno svi američki portali i mediji prenose da je izbrisan DNS fejsa a što znači da su profili s fejsa uklonjeni, proguglajte malo ……OVO NIJE SLUČAJNO !! ovo je globalni pravi ratni ali digitalni ratni udar istočne alijanse – ćeš ti Putinu prijetit ili Kini !!! evo nam sad …plačite svi influenseri — ovo je mala maca šta slijedi, mnogi su najavljivali ovo još davno, i prema svemu sudeći ovo je uvertira u globalno gašenje interneta, a kasnije moguće i struje i ostalih elemenata o kojima smo mi na zapadu svijeta ovisni …ovo je 3.svjetski rat, ali rat koji se ne odvija više puškaranjem i pucanjem već na digitialnom nivou u virtualnoj stvarnosti, ali u toj stvarnosti u kojoj se vrte milijarde milijardi dolara svake sekunde ….vidjet ćemo našta će izać ovo, očekujem uskoro masu drugih rušenja digitalnih sfera, napade na banke ne prave već virtualne hakerske, napade na satelite isto hakerske — sve se danas radi preko tipaka tako i ovaj sukob i sabotaža fejsa inste i whatsappa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.