Što nakon raspada koalicije u FBiH: Četiri mogućnosti za rješenje trenutne krize

Prva mogućnost je da se zadrži status quo. Naime, ministri iz DF-a su najavili da će ostati i obavljati svoje dužnosti u Vladi FBiH, s tim da je stranačko rukovodstvo DF-a pozvalo premijera Novalića da smijeni njihove ministre.

Premijer Novalić je sinoć rekao kako ih on neće smijeniti, a ni iz DF-a nisu jasno precizirali da li će, ako ne budu smijenjeni, podnijeti ostavke. Nije isključeno da se, nakon dodatnih konzultacija, DF ponovo “primiri” i vrati u koaliciju.

Ovo rješenje podrazumijeva da bi Vlada FBiH bila manjinska i da u Parlamentu FBiH ne bi imala većinu. Usvajanje zakona vjerojatno bi išlo otežano jer bi SDA i HDZ BiH morale tražiti podršku drugih stranaka.

Druga opcija jeste da SDA i HDZ BiH nađu novog koalicijskog partnera. DF je najavio da ne bi pravio opstrukcije, a novi partner u koaliciji može biti SDP ili SBB. Iz obje stranke su saopćili kako trenutno nisu raspoloženi za ulazak u koaliciju.

Ipak, određene naznake pomirenja na liniji SDA-SBB postoje. Na izravno novinarsko pitanje Bakir Izetbegović je za N1 izjavio kako kod njega postoji spremnost da se pomiri sa svakim, što uključuje i Radončića.

“Sa svakim sam se spreman pomirit za dobrobit zemlje, i sa Fahrudinom Radončićem između ostalih”, rekao je Izetbegović.

Jučer su iz SDA saopćili kako nisu ostvareni bilo kakvi kontakti po ovom pitanju s SBB-om, a iz SBB-a kažu da će njihovi organi cijelu situaciju analizirati sljedeće sedmice.

SBB je u vlast pozvao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Ja sam zagovornik toga da je jedna od stranaka koja svakako treba biti u vlasti SBB, jer imaju rezultat, ali trebamo se zajedno dogovoriti i treba vidjeti s tim ljudima žele li oni ulaziti u vlast u ovakvoj konstelaciji odnosa. Ali u svakom slučaju ovu agoniju treba zaustaviti “, rekao je Čović.

HDZ BiH je, kako je to nekoliko puta ponovio Čović, stajališta da su oni koalicijski partneri s SDA, ao trećem članu koalicije odlučuje SDA. Opcija da SDP uđe u vlast malo je vjerojatna zbog konflikta s HDZ-om BiH, ali i stavka Kongresa SDP-a da će ova stranka djelovati opoziciono. No, iznenađenja su uvijek moguća.

Treća opcija, iako vrlo malo vjerojatna, jeste da DF pokuša naći nove koalicijske partnere. Iako su iz DF-a poručili kako oni neće pomicati u potragu s novim koalicijskim partnerima, teoretski bi se moglo dogoditi da DF, zajedno s drugim strankama, odnosno SDP-om i SBB-om, bude dio nove parlamentarne većine. Ipak, kako je nemoguće formirati novu vladu bez HDZ-a BiH, teško je vjerovati da je koalicija HDZ-a BiH, DF-a, SDP-a i SBB-a moguća.

Četvrta opcija jesu izvanredni izbori. No, Izborni zakon u BiH ne poznaje opciju izvanrednih već samo prijevremenih izbora, pa bi za održavanje izvanrednih izbora trebalo ići na izmjenu Izbornog zakona BiH. No, kako je izborni zakon donesen na razini države, njegove izmjene moraju ići kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, što znači da mora dobiti podršku gotovo svih ključnih aktera na političkoj sceni BiH, prenosi klix.ba.

(www.jabuka.tv)15 komentara

 • Ovdje je jebo lud zbunjenog.Komšić kaže nisu više dio koalicije sa HDZ-om i SDA-e.ali će ministri ostati na funkcijama.Danas sastanak Čovića i Bakira i jedan novinarima odnosno Bakir kaže DF-a je i dalje dio vlade,Čović kaže moramo tražiti nove paetnere.sa DF-om više ne ide gubiti vrijemeKome je ovdje išta jasno,radili se ovdje o istom sastanku. Ja bih preporučio da Papa Franjo sutra izdvoji 15 min.i pomoli se skrušeno nad ovom trojicom likova,Čovićem,Bakirom i Komšićem.Teško da i to pomogne ali vrijedi pokušati,ne zbog njih nego zbog naroda koji žive u BiH-ni,na rubu siromaštva i same države BiH-e…

 • Sav ovaj cirkus koji rade je samo da bi ostali na vlasti.Iskreno svoj trojici je mjesto u zatvoru ne na vlasti
  Pa postojili itko da moze ovim kriminalcima stati u kraj
  Pa koliko su samo opljackali od jadnog bijednog naroda i uvijek im je malo izivljavaju se nad bijedom

 • ja san janje i nisan izijo ni komadića janjetine ima osan dana, ćaća jesi vidio lažnjaka iznad mene Bog ga čuo pa da naleti kilence ali neda niko đžaba, u prošli utorak 70 deka izili ja i ćaća kupili u veseljaka ali brate malo nan bilo a skupa 40 markica kilo ali dobra bila stavio nan od plećke košećer ali drugi put ću samo od buta da se naiden mesa, i ti nisi janje što si kilu izijo ja san janje ali prazna criva, vego imali ko da uplati kilu Bog mu zdravlje da, nema vajde ni od brke našega slabo fešta ima , ja neznan koji je ovo nalet doša sve nešto zamrlo a ja i ćaća suvi criva.

 • Ti si bolestan srca mi….Koga zanima sto bi ti jeo il si jeo janjetine.
  Evo bar da si smjesan…svasta prekrsti se i ostavi se tastature.

 • Pustite glupe politicare i njihova sranja,nego cuvajmo svoje jercese oni lako sklonit i sakrit i opet vratiti i biti veliki hrvati.Cuvajte sad kad papa dolazi jer nas ode dosta gori,ali nek znaju i nasi UDbasi danas i ostaje dosta ali budni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.