Što je donijelo prvih mjesec dana kriminalizacije klevete?

Od izmjena Kaznenog zakona RS-a kojim je kriminalizirana kleveta prošao je jedan mjesec.

Za sada nema kaznenih prijava i procesa. Novinari upozoravaju da se obistinilo ono šta su predviđali – da je kleveta kriminalizirana samo kako bi se ušutkali pravi novinari.

Kleveta je kriminalizirana glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini u srpnju. Zakon je stupio na snagu 26. kolovoza, a izmijenjen je na inicijativu Milorada Dodika, kojeg kriminalizacija klevete nije spriječila da nastavi sa neutemeljenim tvrdnjama i targetiranjem pojedinih medija i novinara: Doći će i vama kraj i vašoj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja usmjerenoj samo na satanizaciju Milorada Dodika zato što ste plaćeni.

Neutemeljene tvrdnje o izdaji, targetiranje novinara, medija, opozicije i nevladinih organizacija nastavljeno je i u medijima koji su bliski vladajućoj stranci u RS-u, kažu banjalučki novinari.

Od početka je bilo jasno da se kleveta kriminalizira ne zbog tih kolega koje na svaki način pokušavaju da zaštite instituciju predsjednika RS-a već zbog novinara koji svaki dan kritiziraju vlast i koji se bave kritičkim novinarstvom, kaže Goran Dakić.

Stupio na snagu zakon o kriminalizaciji klevete, prijetnja svima u BiH

Dejan Rakita smatra da su mediji bliski režimu u RS još jače krenuli pisati i izražavati stavove prema istraživačkim novinarima s težim kvalifikacijama, optužbama i klevetničkim izražavanjem.

U PDP-u su najavili da će razmisliti o podnošenju kaznenih prijava banjalučkom Okružnom tužiteljstvu zbog klevete u pojedinim medijima i tekstovima u kojima su optuženi za izdaju.

Oni će nastaviti napadati, imaju sudove koji nikad protiv njih neće podići kaznene prijave, a nas će čekati na prvoj krivini da napravimo grešku, tvrdi Igor Crnadak, PDP-ov zastupnik u NSRS-u.

Ustavnom sudu RS-a, inače, podnesena je inicijativa za ocjenom ustavnosti izmjena Kaznenog zakona u točkama koje se odnose na kriminalizaciju klevete. Čeka se odluka Ustavnog suda, javila je Federalna.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.