Što je bolje zimi – stare kvalitetne ili nove jeftine gume?

Pravo je vrijeme za razbiti jedan mit i pogledati koja nam je bolja opcija za vožnju po zimskim uvjetima – imati na automobilu prilično istrošene, ali inicijalno skuplje gume, ili pak kupiti nove gume neke jeftine marke?

Upravo to testirao je stručnjak Jonathan Benson koji vodi specijalizirani YouTube kanal Tyre Reviews. Na test je uzeo set relativno skupih cjelogodišnjih guma Michelin CrossClimate 2, i namjerno je istrošio do dubine šare od samo 2,2 milimetra (ekvivalent prelasku oko 65.000 km).

S druge strane, nabavio je potpuno novi set cjelogodišnjih guma Tomket Allyear, značajno niže cijene i osrednjih performansi na snijegu.

Svoj usporedni test odradio je u potpuno snježnim uvjetima, na mokroj te na suhoj stazi. Njegov video donosimo u nastavku, a u desetak minuta možete doznati zaista mnogo o performansama jedne i druge varijante, piše Autonet.hr.

Bensonovi zaključci su kako slijedi: rabljena Michelinova guma pokazala se boljom u svim uvjetima, ostvarujući bolje prolazno vrijeme od nove Tomketove gume. Razlika je bila najvidljivija na snijegu i na suhoj stazi, dok je na mokroj stazi Tomket bio bolji po vremenu, iako lošiji kad je riječ o stabilnosti vozila i akvaplaningu.

Benson, dakako, ne preporuča da umjesto novih guma nabavite polovne, jer se one korištenjem vrlo brzo izližu do zakonskog limita dubine profila. No, ovaj je test pokazao da se ulaganje u kvalitetnije gume isplati kroz duže vrijeme korištenja, tijekom kojega one zadržavaju svoje karakteristike i pružaju sigurniju vožnju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.