Sto godina HNK Tomislav – oaze iskrenosti i prijateljstva

Hrvatski nogometni klub Tomislav iz Tomislavgrada u četvrtak je napunio sto godina.

Zbog propisanih mjera epidemiološke zaštite obilježavanje stotog rođendana odgođeno je za neka druga vremena.

Iz HNK Tomislav podsjećaju da su prvu nogometnu loptu 1910. godine u Tomislavgrad donijeli August Batinić i Stjepan Zele Bašić, učenici sarajevske gimnazije.

Otada se igra nogomet na duvanjskim ledinama, a 30. travnja 1920. godine, na dan pogibije hrvatskih junaka Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana, sastao se odbor za obilježavanje tisućite godišnjice krunidbe prvoga hrvatskoga kralja Tomislava na Duvanjskom polju i donio odluku o osnivanju pjevačkog i tamburaškog društva “Tomislav” i nogometnog kluba kojemu su dali ime HNK Tomislav, priopćeno je iz HNK Tomislav.

Klub je pod tim imenom igrao do 1927. godine, nakon čega mijenja ime u Vran. 1945. godine klub dobiva novo ime – Zvijezda, da bi devet godina kasnije bio preimenovan u Budućnost. Tako je bilo sve do 1990. godine kada se ponovno vraća ime HNK Tomislav.

HNK Tomislav kao duvanjski športski mezimac više je od nogometnog kluba u kojem je jasno izražena briga za odgoj mladih ljudi i njihovu budućnost. U ovom našem nesretnom stoljeću punom zluradosti i raspuštenog ponašanja, naš klub je oaza iskrenosti i prijateljstva i natjecateljskog duha dostojnog iskrene hvale suvremenika i potomstva.

Uz obilježavanje stote obljetnice postojanja sa sjetom i tugom prisjećamo se svog trenera prve momčadi Mate Bandića koji je prije petnaest dana u 57. godini života preminuo nakon dugotrajne bolesti.

Također, u našim mislima su sada i druge osobe koje su sudjelovale u sportskom životu ovog kluba, a nisu više na ovdašnjem svijetu, dodaje se u priopćenju.

August Agust Batinic i Stjepan Zele Bašic đaci sarajevske gimnazije u kojoj je 1910. godine osnovan nogometni klub koji…

Posted by HNK Tomislav – Tomislavgrad on Thursday, 30 April 2020

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.