Što god dodirnete “pecne” vas struja? Evo zašto je to tako

Posljednjih nekoliko tjedana sve veći broj građana žali se na povećan elektricitet svuda oko sebe.

Iako je povremeno “peckanje” nešto na šta smo naviknuli, čini se da su postali sve češći i jači. Zašto je to tako baš sada? Iako se nitko nije ozlijedio od mini-šokova, puno građana se zabrinulo i pitalo jesu li samo oni problem.

Tako je jedna žena na svom Twitter profilu podijelila problem koji ima, a vrlo brzo joj je spao kamen sa srca.

Nevjerojatnom brzinom su se redali komentari na stotine ljudi koje muči isti problem. Ne mogu uhvatiti kvaku vozila, vrata, pa čak i kada dodirnu drugu osobu prođu s malim strujnim udarom.

Fizičar s Elektrotehničkog fakultetau Beogradu Jovan Cvetić je za srpske medije objasnio što se točno događa.

Sintetička odjeća izaziva trenje koje dovodi do razmjene elektriciteta. Na primjer, kada sjednete na stolicu koja je sintetička, ili nosite sintetičku odjeću, i zatim se uhvatite za neki metal, može doći do elektriciteta, objašnjava Cvetić za 24sedam.

Također, u posljednjih nekoliko mjeseci “šokovi strujom” bili su prisutniji zbog zime, jer je upravo ovo godišnje doba drugi faktor povećanog naelektriziranja.

Suh zrak i suho vrijeme pogoduju stvaranju statičkog elektriciteta, jer kada pada kiša ili je zrak vlažan nećete osjetiti ove šokove, dodaje profesor.

Što možemo učiniti?

Za početak, tijekom zime treba se truditi izbjegavati sintetičku, a nažalost i vunenu odjeću, koliko god to bilo kontradiktorno ledu.

Također, jedan od najvećih izvora statičkog elektriciteta su tepisi. Prilikom hodanja preko njih naša koža se naelektrizira.

Kako stvaranju elektriciteta pogoduje sug zrak, poželjno je da koristite ovlaživače prostorija.

Kao i sa zrakom, i suha koža pogoduje povećanju rizika od statičkog šoka. Isto tako, koliko god bilo teško, poželjno je izbjegavati sve metalne stvari jer su one najčešće mjesto “šokova”.

Ova peckanja jesu iritantna, ali opasna po zdravlje nisu. Jedino što ćete pod stresom otvarati prozore, vrata… Najbolje da u toj situaciji to radite preko dijela odjeće ili ubrusa.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.