Što će biti s mjenjačnicama u Hrvatskoj?

Neizvjesnost, zatvaranje poslovnica, čekanje i prelazak na kriptovalute umjesto eura dio je planova i razmišljanja vlasnika mjenjačnica u Hrvatskoj.

U ponedjeljak ujutro, na prvi dan kada su mjenjačnice otvorile vrata, unatoč tome što više ne smiju pretvarati kune u eure, a što čini 85 posto njihova poslovanja, Jutarnji list doznaje da je većina domaćih mjenjačnica ostala gotovo potpuno bez posla i da su njihove poslovnice sad uglavnom prazne.

Anita Filipović, zaposlenica Mjenjačnice Božo, otvorene prije 25 godina na Vukovarskoj, kaže da su jutros zatvorili svoju drugu poslovnici u Ilici 65.

Nemamo nikakvu ideju što će biti dalje. Kolege iz Slovenije kažu da je kod njih, nakon uvođenja eura, ostalo tek pet posto svih mjenjačnica, uglavnom u centru grada, govori.

Hrvatska ušla u Schengen i uvela euro

Većina vlasnika mjenjačnica s kojima su razgovarali novinari Jutarnjeg lista kaže da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između pet i deset posto poslovnica.

Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je 1.147 ovlaštenih mjenjača, kojima je središnja banka izdala odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, a zajedno imaju oko 3.500 poslovnica i zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

Među njima oko 900 mjenjača aktivno pruža uslugu mijenjanja strane gotovine, a u prosjeku 86 posto poslovanja odnosi se na promet s eurom, oko šest posto s američkim dolarom i oko pet posto sa švicarskim frankom.

U hrvatskim bankomatima će do travnja biti samo novčanice od 10 i 20 eura

Promjena iz kune u euro čini oko 80 posto prometa i Mjenjačnice Božo. Ostalih 20 posto prometa jest promjena dolara, franka i funte, a onda krune i zlote.

To vjerojatno neće biti dovoljno za normalno poslovanje, ali neke mjenjačnice, koliko čujem, već razmišljaju o tome da prebace poslovanje na kriptovalute, govori.

500 milijuna komada novčanica kune odlazi u rezališta

Vlasnik jednog većeg domaćeg lanca mjenjačnica, s 11 poslovnica, koji je zamolio za anonimnost, procjenjuje da će ostati možda deset posto mjenjačnica u Hrvatskoj, dakle njih više od tisuću zatvorit će svoja vrata, a to bi moglo značiti i da će tisuće šalterskih zaposlenika dobiti otkaz.

Prometi su svima jako pali, mi smo obično u ovo vrijeme imali oko stotinu transakcija do podneva, a danas, eto, samo tri, objašnjava. Kaže da su dvije svoje poslovnice jutros već zatvorili. Nada se da će preživjeti njihove poslovnice u Dalmaciji i u zračnim lukama, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

(www.jabuka.tv | Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.