Stižu reakcije na osnivanje zajedničkog zavoda za odgoj i obrazovanje za HBŽ i ŽZH

Premda je poznato kako je rad škola praktično nemoguć bez zavoda za školstvo, a čija je osnovna zadaća trajno obavljati djelatnost praćenja, unapređivanja i razvoja sustava odgoja i obrazovanja za područje ranog (predškolskog), osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te druge zadaće, osnivanje takve ustanove za HBŽ i ŽZH nije prošlo glatko, piše Večernji list BiH.

Osporavanje zavoda

Zapravo, predstavnici Županijskog odbora SDA HBŽ-a reagirali su na davanje suglasnosti Vlade HBŽ-a na potpisivanje sporazuma o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje između Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije.

Kako se navodi, oni osporavaju potez kojim bi županije s hrvatskom većinom osnovale zavod za odgoj i obrazovanje koji bi pokrivao škole koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku. Potrebno je znati kako navedene županije i općine nemaju svoj zavod pa su prinuđene tražiti usluge pedagoških zavoda u FBiH koji su u okviru obrazovanja na bosanskom jeziku ili Zavoda za školstvo u Mostaru koji je mjerodavan samo za Hercegovačko-neretvansku županiju.

Tom prigodom svojim priopćenje oglasio se Županijski odbor HDZ-a BiH HBŽ-a.

– Svjesni smo također činjenice da se i na ovom primjeru SDA bori i za razvlašćivanje ministarstava obrazovanja u korist neustavnog Federalnog ministarstva. Međutim, SDA ni u ovom slučaju ne smeta kršenje Ustava.

Jasno je odavno kako SDA želi i suptilno radi na tome da se nastavni planovi i programi kroje u središnjici SDA, a sve potpomognuto tzv. bošnjačkom oporbom.

Podsjećamo, kolege iz SDA, kojima očito nije stalo do kvalitetnog obrazovanja, nego do politikantstva, zaboravljaju da u BiH žive tri konstitutivna naroda s istim pravima, a ne samo jedan narod koji diktira pravila drugima. To ni u kakvoj formi neće proći.

U istom priopćenju SDA ne navodi da je Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a ponudilo prijedlog sporazuma o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje i ostalim općinama te županijama, među kojima i SB i US županiji, što sve skupa negira da je zavod utemeljen isključivo na etničkom načelu i političkom dogovoru.

Dakle, to nije bila ni namjera, a ni cilj. SDA je, zbog korektnosti i političke odgovornosti, trebao provjeriti zašto takav prijedlog ove dvije županije nisu prihvatile.

Napominjemo da su se Hrvati tijekom povijesti uspješno borili i odupirali svakoj vrsti unitarizma i vrijeme je da SDA napokon shvati i prizna načela demokracije. Jedan od temeljnih ciljeva formiranja međužupanijskoga zavoda je smanjenje troškova što, očito, za SDA predstavlja problem s obzirom na to da se štite interesi županije.

Zavod za odgoj i obrazovanje ustanova je čije će osnivanje i kvalitetan rad značiti stručnu potporu odgojno-obrazovnim institucijama, od vrtića do srednjih škola.

Nejasno je kako netko, osim zbog neznanja, može zavod za obrazovanje nazvati paralelnom institucijom s nadležnim ministarstvom. Ako je strategija SDA onemogućiti HBŽ-u obrazovanje podići na višu razinu, onda razumijemo navode SDA kao “dobronamjerne” političke stranke.

 

Pozivanje na Ustav

Kako se SDA Hercegbosanske županije voli pozivati na ustavnost i zakonitost, postavljamo pitanje zašto SDA ne poštuje presude sudova, a među njima i presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti sadašnjeg Izbornog zakona u BiH, koja je donesena na temelju apelacije gospodina Bože Ljubića. Pitamo gospodu iz SDA jesu li to dvostruka mjerila i neizmjerno licemjerstvo.

Također, kako SDA u svom imenu ima “demokratska”, zašto sa svojim satelitima stalno onemogućava uvođenja TV kanala na hrvatskom jeziku. To su samo dva pitanja, a o velikom broju njih drugom zgodom – stoji, uz ostalo, u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • A zasto je PREDSKOLSKO u zagradi.?
  Prva stepenica u odgojno-obrazovnom sustavu je predskolski odgoj,gdje je godina dana pred skolu cak i obavezna ,da djeca provedu u vrticu.

 • Dragi moji dusebriznici,
  svakome je vise stalo do obrazovanja ,nego li je vama koji samo cekate da se Zavod otvori i toliko od vas. Vama Zavod nije potreban kako biste poboljsali kvalitetu obrazovanja,nego da zaposlite svoje prijateljice i prijatelje.

 • Metnite snažne stranačke kadrove koji ne moraju znati posao, samo da se bore protiv takvih mišljenja. Dvadeset godina smo bez zavoda koliki će biti njegov doprinos vidjet ćemo. Pojedine su se začešljale i čekaju.

 • Drago mi je da će se konačno početi kontrolirati rad prosvjetnih djelatnika.Negativne komentare vjerovatno pišu oni prosvjetari koji se boje toga da im savjetnik uđe u razred.

  • Upravu ste! Ja sam misljenja da to pisu oni koji su se prepali da ima savjetnik ne ude u razred. Bilo bi lijepo docekati sa strahopostovanjem savjetnika,ali je tuzno da se na mjesto savjetnika postavljaju osobe koje nikada nisu bile primjer svojim kolegama !Koga takvi mogu savjetovati????

 • Otvorite ga vise! Imate nadobudnih koliko god hocete,ali ne znam koga cete staviti da radi. Nije samo nabaciti sminku i evo me. trebalo bi nesto i znati,a tkvih nemate.

 • Hoćeš li ovi koji su sada na čelu sindikata u Zavod ili oni koji su bili do nedavno.Nešto se šuška,šuška…Češljaju se neki već odavno .Kao dosadilo im više…

 • Imali smo zajednicki Zavod za sve skole po Hrvatskom PP i skole na Hrvatskom jeziku. Sami smo ga unistili i od njega napravili jedan zupanijski zavod za Herc. Neretvansku Zupaniju. Sada se”hvalimo” osnivanjem Zavoda za samo dvije Zupanije??? I tako godinama. Jedini smo skolski sustav na svijetu koji postoji i radi bez Zavoda za skolstvo….
  I tako sve od 2002 do sada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.