Stigao odgovor iz Austrije: Jedemo li nekvalitetniju Nutellu?

Austrijski proizvođači namirnica negiraju je optužbe istočnih susjeda da prodaju namirnice slabije kvalitete na istok. Mađarska ustanova za sigurnost namirnica “Nebih” kritizirala je više proizvođača iz Austrije da prodaju proizvode lošije kvalitete u tu zemlju

Među spomenutim proizvođačima su “Manner”, Knorr, ali i Coca Cola. Također je i ministar poljoprivrede Češke Marijan Jurečka u jednom intervjuu optužio proizvođače sa zapada da manje kvalitetne prehrambrene proizvode prodaju u istočne zemlje. “Građani se bune zato što su strani proizvodi lošije kvalitete, a ujedno i skuplji nego u Austriji ili Njemačkoj, iako je kod nas slabija kupovna moć”, prenio je dnevnik “Mlada front Dnes”.

Zaštitnici potrošača smatraju da koncerni potrošačima na istoku isporučuju manje kvalitetne prehrambene proizvode. U Austriji s čuđenjem prate ove kritike, te odbacuju studije iz istočnoeuropskih susjednih zemalja, prenosi Radiosarajevo.ba. Oscar Vavšinek iz Udruženja prehrambene industrije ističe da su takve studije neozbiljne. On poručuje da kod markiranih proizvoda postoje jasni recepti koji se poštuju za sve proizvode koji izlaze iz tih tvornica.

“Kada je riječ o ‘Manneru’ onda je uvijek isti proizvod u prodaji”, naglašava Vavšinek. Međutim postoje razlike, odnosno prilagođavanja regionalnim tržištima.

Tako je “Nutella” u Francuskoj tečnija nego u Njemačkoj, kako bi se prilagodila bijelom kruhu koji se češće koristi, ali, kako ističe Vavšinek, to nema veze s kvalitetom. “Potrebno je pogoditi ukus tržišta”, naveo je on dodajući da se svi pridržavaju koncepta “jednog recepta”. Češki ministar Jurečka, međutim, sumnja u te priče velikih koncerna i namjerava se na razini EU boriti protiv lošijeg tretmana istočnih zemalja od strane proizvođača prehrambenih proizvoda.

Vavšinek smatra da se iza pokretanje takve rasprave krije namjera da se potrošači navedu na korištenje regionalnih proizvoda, piše Tanjug.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.