Stidi li se Gimnazija Mostar fra Dominika Mandića?

Mostarska Gimnazija ove godine slavi 130 godina postojanja i u sklopu velikog jubileja putem službenih internetskih stranica i medija poziva:

Velika gimnazija, Kraljevska gimnazija, Gimnazija ”Aleksa Šantić”, Gimnazija Mostar, Stara dama… 130 godina u službi odgoja i obrazovanja… 130 godina znanja i uspomena… Gimnazija Mostar ove školske godine slavi veliki jubilej – 130 godina postojanja. Prisjećamo se duge i bogate tradicije škole koja je započela prvim danom nastave davne 1893. godine. Prisjećamo se ljudi, događaja, emocija koje nam se javljaju kad se sjetimo svoje škole. Bivši i sadašnji učenici i uposlenici škole nose Gimnaziju u sebi na mnogo načina. Pozivamo vas da opišete svoje uspomene i pošaljete fotografije koje vas vežu za školu, ukoliko ih imate.

 

U pozivu navode službene i neslužbene nazive škole kroz povijest počevši od Velika Gimnazija, Kraljevska Gimnazija, Gimnazija „Aleksa Šantić“, Gimnazija Mostar, Stara dama, ali ne navode naziv Gimnazija fra Dominika Mandića što je bio službeni poslijeratni naziv ove škole koja je nastavu izvodila na hrvatskom jeziku prema hrvatskom nastavnom planu i programu i od 90-tih do 2004. školovala brojne gimnazijalce, piše Hrvatski Medijski Servis (HMS.ba).

Podsjetimo na činjenicu koja i javno stoji na internetskim stranicama Gimnazije Mostar gdje se jasno vidi kako je ova gimnazija nekada nosila naziv Gimnazija fra Dominika Mandića: Gimnazija u Mostaru osnovana je 1893. godine i počela je s radom na Luci. 1898. godine izgrađeno je jedno krilo današnje zgrade, a 1902. godine dograđeno je i drugo krilo i time je zgrada dobila sadašnji izgled. Kroz dugi niz godina nekoliko puta je zatvarana zbog čega se nastava odvijala u prekidima. Na osnovu Odluke Općinskog vijeća Gradske općine Mostar – Stari Grad broj: 01-02-699/03 od 22.08.2003. godine i broj: 01-02-699-01/03 od 29.08.2003. godine, Odluke Općinskog vijeća Gradske općine Mostar – Jugozapad broj: OV-01-316/03 od 28.08.2003. godine i saglasnosti/ suglasnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK broj: 05-40-1203/03 od 29.08.2003. godine, došlo je do spajanja Javne ustanove Prve gimnazije Mostar i Gimnazije fra. Dominika Mandića u Gimnaziju Mostar u Mostaru, kao prve administrativno ujedinjene škole na području HNK-a.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara broj: 01-02-233/04 od 24.06.2004. godine preuzeta su osnivačka prava, dužnosti i obaveze/obveze nad Školom, čiji su osnivači gradske općine Grada Mostara. Škola je upisana u sudski registar Kantonalnog suda u Mostaru, Rješenjem broj: Tt-613/03 od 27. 02.2004. godine. Škola je, također, upisana u registar srednjih škola kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta pod brojem 06 na strani 3 (Sl. novine broj 4/04 od 08.06.2004. godine). (izvor: https://gimnazijamostar.ba/historijatpovijest-skole/ )

Čudno izostavljanje naziva škole Gimnazija fra Dominika Mandića primijetio je veliki broj bivših učenika koji su završili upravo ovu Gimnaziju dok je imala naziv fra Dominika Mandića i pitali su se gdje je nestala njihova škola? Reagirali su na objavu na društvenim stranicama ove škole smatrajući navedeno slučajnom pogreškom.


Nažalost, na veliko iznenađenje, administrator stranice Gimnazija Mostar na društvenim mrežama uklonio je ovaj komentar smatrajući ga izgleda nepotrebnim ili uvrjedljivim, na što je ponovno isti bivši učenik reagirao i postavio javno pitanje zašto mu je uklonjeno prethodno pitanje.

Da šok bude veći, nakon ponovnog pitanja, sa službenih stranica Gimnazije Mostar na društvenim mrežama uklonjena je cijela objava koja poziva ”bivše i sadašnje učenike i uposlenike škole koji nose Gimnaziju u sebi na mnogo načina da opišu svoje uspomene i pošalju fotografije koje ih vežu za školu, ukoliko ih imaju”.

Dakle, kao da je poništena cijela kampanja proslave 130 godina Gimnazije Mostar. Međutim – nije poništena kampanja već je prilagođena izostavivši u potpunosti dio koji spominje nazive škole kroz povijest, te je ponovno objavljen poziv svima na slanje ”svojih gimnazijskih uspomena”, piše HMS.

Sada je jasno da je izostavljanje naziva Gimnazija fra Dominika Mandića bilo namjerno što je šokiralo bivše učenike, ali i širu mostarsku javnost jer je fra Dominik Mandić bio izuzetna osoba, svjetski poznati povijesničar, koji se na ovim prostorima snažno zalagao za mir, uvažavanje i zaštitu svih vjeroispovijesti, piše HMS.

Zauzimao se u crkvenim krugovima protiv progona Srba, Roma i Židova, potaknut ponajviše kršćansko-humanističkim stavom, isto kao što je i tražio da se odustane od masovne retorzije nad srpskim življem nakon četničkih zlodjela u okolici Mostara u travnju 1941. Smatrao je i da Bošnjaci i Hrvati trebaju imati skladan suživot i da je to jedini ispravan put razvoja društva u BiH. Ovakvo falsificiranje povijesnih činjenica, namjernim izostavljanjem naziva Gimnazije fra Dominika Mandića i obmanjivanje javnosti, sadašnjih i budućih učenika ove Gimnazije je nedopustivo i sramotno.

Bilo bi primjereno od Uprave ove škole da se javno ispričaju bivšim učenicima Gimnazije fra Dominika Mandića koja je utkana u temelje Gimnazije Mostar, ali i široj javnosti. Gimnazija u svakome društvu treba biti štit istine, primjer uzoritosti i čestitosti, a ne prizemnih manipulacija koje se koriste u dnevno političke svrhe. Mostar kao grad koji počiva na međusobnom uvažavanju i poštivanju svih njegovih građana nije ovo zaslužio, posebno danas 21. svibnja kada cijeli svijet slavi Svjetski dan kulturnih raznolikosti, dijaloga i razvoja, zaključuje Hrvatski Medijski Servis.

(www.jabuka.tv | Foto: Gimnazija Mostar)

32 komentara

 • Čiste provokacije i narušavanje mira!
  Za ovo odmah i sad izvanredni otkaz.
  A svim bivšim i sadašnjim učenicima mir i dobro 🙂

 • Ako se Mostar srami naziva Gimnazije fra Dominika Mandića nauštrb nekih drugih imena i naziva, zato se Gimnazija fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu ne stidi svog imena i postojanja još od 1887. kada je kao prva na ovim prostorima i osnovana.

  • Filozofe, što se praviš pametan a imaš IQ amebe! Ne stidi se Mostar imena fra Dominika Mandića, što si mogao zaključiti po komentarima na stranici, nego je se stidi direktorica ( očito nije ravnateljica) drugarica Ankica Čović, čiji sin neki dan sa 30 godina postade direktor/ravnatelj ZZO HNŽ. Bosiljko Čović, Ankicin muž, je direktor/ravnatelj Logosa. Očito samo im je nebo granica, svi iz kuće direktori… Zato nam se ovo i događa

 • A nemoj! Sve sto je disalo i dise hrvatski treba ugusiti. Pa ljudi, kako ste slipi, zar nevidite da su na sva glavna mista, postavili anti-hrvate, koji nasu istoriju, nas ponos sustavno niste, da kao narod nestanemo. To je cilj EUa.

 • Ne treba se zvati po fra DM jer onda izaziva ružne riječi. Mostarci to ime ne vole pa netreba raditi svađe. Gimnazije postoji na ŠB i to je dovoljno.

   • Za 16.10
    Kažeš Mostarci to ime ne vole?!?!?! Evo ja ga obožavam, pa šta ćeš sad? A rođeni sam Mostarac! Nego ti nama kaži kako si došao do tog zaključka? Ne zanima nas jesi li Alija ili Draža, samo nam objasni to što sam te pitao

   • Nisu bosanski hrvati pravili gimnaziju pa da na nju polazu pravo, vec su susak-bobanovi extremisti, u ratu, bez ičije suglasnosti mijenjali imena gradskih inatitucija.

    • U Mostaru ne postoje bosanski Hrvati, ne postoje ni u Bosni . Postoje samo Hrvati. A oni mogu biti iz Bosne, iz Hercegovine, Zagorja, Dalmacije, Istre, Slavonije, Like, Posavine , Mostara, Zagreba, itd… Ako si ti bosanski musliman, ili bosanski Bošnjak, ili hercegovački musliman ili Bošnjak, ili di hercegovački Bosanac, ili bosanski Hercegovac, tko ti je kriv? Ti pojma nemaš ni tko si ni što si, samo si pajdo zadojen mržnjom kao Palestinac prema Židovima … Idi kod psihijatra , malo pretamburaj komplekse, vidi ko si, šta si, odakle si, malo prouči povijest za smirenje… Ili za očaj, jer nije bilo baš tako kako trabunjaš i klevećeš

 • Da znate ista o Staroj gimnaziji, znali bi da vecinu kolumna pisu clanovi Novinarske sekcije. Pustite đake na miru, ja prvi nisam znao za taj naziv

 • A ko je bio Fra Dominik Mandic? Kakve veze ima franjevacki velikodostojink sa Starom Gimnazijom? NIti je predavao, niti ju je pohadjao? Jasno vam je da je Stara Stara, zato sto je bas Stara, i ne nosi Bogu hvala nikakve ostale predznake. Jasno vam je tako (ako ste Gimnaziju pohadjali) da “Fra” samo po sebi nosi jedan predznal (nebitno ciji i koji), a predznak sam po sebi nije duh te gimnazije. Tako da eto, vjerovatno je namjerno preskocen. Fra Dominik, slava mu, ima svoju gimnaziju u Listici, i bivsi ucenici mogu tamo da se upisuju. Samo opusteno, razumijem da nervira, ali razumite, ili bas pokusajte, razumijeti taj duh Stare Gimnazije. Volim i ja vas 😉

  • Trofazni, šipu racku i šibaj uzastranu u Brankovac i tamo jedi govna , možeš i ispred obnovljene SC . Imaćeš dobar pogled ako budeš dobar, inače ćeš ostat i bez pogleda. Odjebaus u troskoku trofazni

 • Brzo će izbori pa je vrijeme da se malo zavađa narod. Mene više zanima zašto se naša gimnazija ne obnavlja, kad će strukovna u Duvanjskoj, oće li taj kolektor, kad će se prosvjeti povećat.plaće, tko je ibzašto razvalio Centar izvrsnosti, kas će prestat gužva u Klancu, kad će se uvest dvosmjerni promet po Širokom, ima li išta od gradskig bazena, … ????????

  • Zašto nogometni i košarkaški klub propadaju, kad ćemo prestat iseljavati u HR, Njemačku, Irsku, kad će sela dobiti gradsku vodu,

 • Od početka 90 tih do početka 2000 tih, imala je ovaj naziv. Sigurno 10 tak godina.
  Ali ipak je ova Gimnazija na našoj strani, prema ratnoj liniji 93.
  Cesta pored nje je razgraničenje.

 • Hitno zabranit muslićima ulazak u gimnaziju. Mogu oni raditi s motorkom, miješalicom, mistrijom, motikom itd bez srednje škole.

  • Kome ćeš ti šta zabranit ? Ne možeš izglasat svog člana predsjedništva, a nekome ćeš ti da krojiš sudbinu. Prošli su ti dani. Podržavaš nacionalističke sekte koje ti raseljavaju i ekonomski ruiniraju narod, a nazivaš se nekakvim patriotom. Što se tiče tih Bošnjaka, ništa se ti ne brini, iznjedrili su oni mnoge intelektualce i iznjedrit će još mnoge, a među fizikalcima su ti i tvoji Hrvati i zajedno bauštelaju po Njemačkoj sa Bošnjacima i Srbima. Haha, joj što su si ljudi umislili da su nekakva gospoda. Bijedo napaćena. Okrenite se komunizmu, probudite se iz dubokog sna budale.

    • Šta ovim treba da se kaže ? Da kao u bošnjačkim mjestima ljudi žive u kampovima za izbjeglice ? Majko mila koliko vi ljudi rasizma i neznanja pokazujete, niste toga ni svjesni. Vi ozbiljno mislite da uživate neki veći prosperitet od Bošnjaka ?! Na istoj ste razini, ako ne i goroj. Šta pričaš ti bolan, u kakvim vi to fantazijama živite ? Balkan je otprilike svugdje isti, a Zapadna Hercegovina teško da je najprosperitetniji dio BiH i FBiH. Pogledaj samo uplate poreza, iako ni to nije najvažnije. Činjenica je da je cijeli Balkan je osiromašen kao posljedica restauracije kapitalizma, i vi se tu ne ističete nimalo. Čovječe božji nemate bolnice kako treba u ZHŽ, prosvjetari su vam najmanje plaćeni u Federaciji, Sveučilište u Mostaru vam se finansira preko grantova, i a neke vam općine vam nemaju ni kanalizaciju sređenu. Kakvu vi superironost sebi umišljate. U kakvim vi fantazijama živite da mi je znati ? To bi bilo kao kad bi ja sebi umišljao neku supernost naspram drugih djelova BiH, iako te superiornosti nema ?

 • Nije pitanje stidi li se Mostar, pravo je pitanje stidi li se Široki Brijeg svoje gimnazije? Na stotu godišnjicu utemeljenja gimnazije, neki je balavac spali, a da se ne sazna tko – jer je tata >>netko<<. Stranica wikipedije o gimnaziji tri rečenice, više ima napisano o Mašukalovoj šupi. Došla stota, a da se niti jedan događaj nije organizirao, da je se grad ne spomene.

  Je*ena lištica.

 • Stidite se vi sebe i svojih laži koje ne možete ni sakriti,što znači da je istina da je te davne 1893 godina Gimnazija u Mostaru bila hrvatska i nosila ime hrvatskog časnog i velikog čovjeka i fratra fra.Dominika Mandića.Hrvati su ponosni na ime hrvatske Gimnazije u Mostaru i ime fra Dominka Mandića a vi se stidite amo sebe i svoje neukosti i manipulacije.

 • Ovo je samo kap što je prelila čašu. Zlonamjeran čin. Ovo nije samo zbog izbora jer je ovakvo ozračje prisutno već nekoliko godina. Tužno ali istinito. Od rata je prošlo preko trideset godina, a izgleda kako živimo u sličnim uvjetima doduše bez oružja. Izgleda kako neki još uvijek žele zadržati ovakvo stanje. Žalosno ali istinito.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.