Kožul: Prijedlozi izmjena Izbornog zakona su nedorečeni i nejasni

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da na današnjoj sjednici neće po žurnom postupku razmatrati nijedan od dva predložena zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Zahtjevi predlagača navedenih zakona – Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije te zastupnika Šemsudina Mehmedovića, da se njihovi prijedlozi dopuna Izbornog zakona BiH razmatraju po žurnom postupku nisu dobili potrebnu entitetsku većinu glasova zastupnika, te je to upućeno Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Zastupnici Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago predložili su dopunu Izbornog zakona BiH po kojoj sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih događanja promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju se pravo upisati u birački popis kako bi glasali osobno ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta.

Zamjenik predsjedatelja Kluba zastupnika SDA Edin Ramić je, obrazlažući zahtjev za žurni postupak, kazao da su 2. travnja dostavili prijedlog ovog zakona, s namjerom da se on razmatra po žurnom postupku.

Predložen je prije tehničkih izmjena koje je nametnuo OHR, prije samog raspisivanja izbora. Naša namjera je bila da se usvoje izmjene Izbornog zakona u ovoj formi, koje će omogućiti raseljenim osobama, koje su imale pravo glasati za općine po prebivalištu iz 1991. godine kako bi sudjelovale u aktualnim lokalnim izborima, pojasnio je Ramić.

Nacionalne manjine traže četvrtog člana Predsjedništva

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Šemsudin Mehmedović, također nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova za razmatranje po žurnom postupku.

Ovaj zakonski prijedlog predviđa da neovisno od rezultata izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član Ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Predlagač zakona Šemsudin Mehmedović je kazao da je 5. travnja u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je tada imao ispunjena oba uvjeta za žurnost.

Trebalo je to usvojiti prije donošenja odluke o lokalnim izborima u BiH, koja je donesena početkom svibnja. Zakon je veoma kratak, ima svega dva članka. Danas je bespotrebno raspravljati o prvom uvjetu, a to je da uđe u integralni tekst Izbornog zakona BiH koji bi se primjenjivao tijekom lokalnih izbora ove godine, kazao je Mehmedović.

Ali, dodao je on, ovaj zakon je veoma kratak i trebalo bi ga danas usvojiti u žurnoj proceduri.

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH Predrag Kožul je kazao da je zakon nedorečen i nejasan.

On nije definirao što će se dogoditi ako u pojedinoj skupštini, općinskom vijeću nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda ili ostalih, a na listama ima dva, tri, pet ili deset takvih ljudi. Tko će i po kojem kriteriju odabrati tko je od tih deset ljudi taj koji će ići u to općinsko vijeće. Ja nipošto to ne bih prepustio Središnjem izbornom povjerenstvu i njihovim kriterijima, kazao je Kožul.

Dodao je kako smatra da zakon ima nekog svog temelja, da je u duhu BiH i njenog Ustava, a nije vezan za Ustav, ali da treba vrlo jasno precizirati njegove odredbe kako bi bio primjenjiv i spreman za usvajanje.

SIP BiH: Obvezna edukacija članova općinskih i gradskih izbornih povjerenstava

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDA Šerif Špago je kazao kako ima određenih stvari koje mogu dovesti do zloupotreba pri primjeni ovog zakona.

Sve je kod nas vezano za popis 1991. godine. Po meni i ovdje nedostaje taj dio da u općinskim, gradskim vijećima obavezno budu predstavnici iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda Ostalih, pod uvjetom da je takvih bilo na popisu 1991. godine, kazao je Špago.

Dodao je da može doći do zloupotrebe ove odredbe zakona te da bi dobro bilo da se u tom dijelu vidi ima li mogućnosti za popravku ovoga zakona, da se veže za popis iz 1991. godine.

Kolegij Zastupničkog doma državnog parlamenta pokušat će u sljedećem razdoblju postići suglasnost u vezi sa zahtjevom predlagača da se predložena dva zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatraju po žurnom postupku.

(Fena | Foto: Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.