Nacionalne manjine traže četvrtog člana Predsjedništva

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organiziralo je u Sarajevu Prvu konferenciju nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Vijeća Mujo Fafulić rekao je na press konferenciji da je veliki značaj prisustva nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kao integralnog dijela društvene zajednice.

U ovim teškim ekonomskim i političkim vremenima, nacionalne manjine se bore za ravnopravnost i jednakost. Iako svi mi, kao građani BiH, imamo pravo nazivati se građanima, nemamo jednaka prava u demokratskoj državi, rekao je Fafulić, prenosi Klix.ba.

On je također naglasio da današnja konferencija predstavlja priliku za nacionalne manjine da izraze svoje želje i potrebe u Bosni i Hercegovini, te da grade ambijent jednakih prava i mogućnosti.

Sattler kritizirao Schmidtovo nametanje, ali traži da se poštuje

Iako nismo priznati kao konstitutivni narodi, želimo ravnopravnost. Želimo participirati u svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Želimo, a bit će prilike da visoki predstavnik Christian Schmidt izmjeni izborni zakon da nacionalne manjine imaju četvrtog člana predsjedništva koji će se zvati predstavnik nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Fafulić.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Ageler kaže da je Bosna i Hercegovina napravila krupne korake u donošenju sveobuhvatnih zakona o zaštiti ljudskih prava, u cilju zaštite nacionalnih manjina, ali je potrebno pratiti efikasnu primjenu tih zakona.

Hoće li zbog Schmidta doći do političke krize u BiH?

Uz to moramo spomenuti, još neprovedenu, Odluku Europskog suda za ljudska prava iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da je Ustav BiH doveo do diskriminacije nacionalnih manjina jer osobama koje nisu iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba nije dozvoljeno vršenje određenih funkcija u vlasti. Misija OSCE-a u BiH i dalje se snažno zalaže za provedbu te odluke, podvukao je.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

10 komentara

  • Komsic je manjina ispred Jugoslovens a biraju ga bosnjaci kako bi naštetili hrvatima. Zar je to malo. Po cemu je to Becirevic veci bosnjak kao clan presjednistva od Komsica. A moze li netko od bosnjaka reci tko je sada hrvatski clan presjednistva. ??

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.