Stari most u Mostaru među sedam svjetskih nepoznatih čuda

Stari most Mostar

Na stranici poznate britanske medijske kuće BBC Stari most u Mostaru je svrstan među sedam vrlo malo poznatih čuda ovoga svijeta.

”Svi smo čuli sve o rimskom Koloseumu, fantastični Kineski zid ili Taj Mahal. Međutim, što je sa svjetskim neotkrivenim arhitektonskim čudima, nevjerojatnom strukturama koje je napravio čovjek vlastitim rukama”, piše BBC.

Tako, među svjetskim čudima u koja se ubrajaju zgrada parlamenta u Bukureštu, veliki Indijski zid, džamija Šaha Lotfolaha u Iranu, simetrične stepenice u Indiji, džamije Đene na Maliju, nalazi se i Stari most u Mostaru.

Ako u svakoj zemlji neka akrhitektonska građevina ima svoju priču, bh. Stari most ima svoju povratničku slavu, prenose Nezavisne novine.

Naime Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekt Mimar Hajrudin, piše BBC.

“Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedesetih godina je porušen u bombardiranju tijekom rata u BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno deset godina.

Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava natjecanje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće, ali i hrabrost”, prenose Nezavisne novine.Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.