Koliko zarade ili koliko ih plaćamo: Mjesečna primanja bh političara

U odnosu na standard građana političari u BiH definitivno pripadaju grupi najplaćenijih dužnosnika u Europi. Obzirom na to da je BiH već godinama blokirana na putu ka EU upravo zbog njihove indolentnosti, nevladin sektor u BiH već godinama dovodi u pitanje tako visoka primanja bh. političara. U nastavku pročitajte podatke o mjesečnim plaćama onih koje su građani birali u proteklom razdolju.

Članovi predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznova je izabran u listopadu prošle godine na ovu funkciju. Tijekom mandata 2010-2014. njegova prosječna mjesečna plaća je iznosila 5.599 KM. Slična primanja imale su i njegove kolege tijekom istog razdoblja: Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

Dragan Čović je nakon izbora u listopadu prošle godine takođe ušao u Predsjedništvo BiH, gdje će računati na približno ista primanja kao ona koja je imao u prethodnom sazivu Parlamenta BiH, gdje je zarađivao 4.788 KM uz mjesečne dodatke od 1.047 KM.

Tijekom proteklog četverogodišnjeg mandata zastupnici i izaslanici u Parlamentu BiH pojedinačno su naplatili od države stotine tisuća KM, prenosi Klix. Aleksandra Pandurević je imala plaću od 5.674 KM, a njen stranački kolega Mladen Bosić bio je jedan od najplaćenijih političara u BiH u proteklom razdoblju sa primanjem od 6.497 KM.

Kandidat za Predsjedništvo BiH na poteklim izborima Martin Ragužzarađivao je u proteklom razdoblju 4.772 KM mjesečno, a njegov kolega iz Parlamenta BiH Asim Sarajlić 4.286 KM, uz dodatak od 846 KM.

Neke od najvećih plaća u državi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda imao je mjesečnu plaću 4.987 KM, a članovi Vijeća ministara BiH Damir Hadžić(4.423 KM), Zlatko Lagumdžija (4.782 KM) i Nikola Špirić (5.162 KM) također su u proteklom razdoblju imali neke od najvećih plaća u državi. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u proteklom je razdoblju mjesečno inkasirao 3.368 KM.

SIPA je nekoliko dana prije izbora u BiH uhitila Mladena Ivankovića Lijanovića (6.582 KM) i njegovog brata Jerka Ivankovića Lijanovića(3.333 KM) koji su na državničkoj odnosno entitetskoj funkciji također imali visoke plaće. Uhićen je bio i premijer USŽ Hamdija Lipovača, a njegova mjesečna plaća u proteklom razdoblju iznosila je 2.448 KM, uz dodatak od 653 KM.

U Republici Srpskoj premijerka Željka Cvijanović imala je mjesečnu plaću od 3.584 KM, a predsjednik Milorad Dodik3.899 KM.

S druge strane, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u proteklom je mandatu primao plaću od 3.500 KM. Potpredsjednik Mirsad Kebo je svakog mjeseca inkasirao 3.700 KM, a njegov kolega Svetozar Pudarić 3.407 KM.

(www.bljesak.info)


6 komentara

  • Hvala ti dragane za sve što si učinio za hrv narod, ako je pravde plaća će ti se barem udvostručiti pa da možeš napokon staviti fasadu na svoju skromnu kućicu a i zid bi mogao renovirati, recimo, podići ga još za metar u zrak

  • kaže se hvala ti DRUŽE DRAGANE e sada neka SIPA ISPITA NESRAZMJER PRIMANJA I IMANJA TO ODUZETI I DATI NARODU JER SU TO I OTELI NARODU Evo lijep primjer dragi dr Rubala koji je SREĐIVAO LAŽNE PENZIJE INVALIDNINE PA PITAM KAD ĆE KOD NAS DA ODGOVARAJU ONI KOJI SU UZIMALI OD ZDRAVI LJUDI NOVAC I DAVALI LAŽNE NALAZE ZA INVALIDNINE I PENZIJE DA IM SE TO ODUZME I POŠALJE IH TAMO GDJE IM JE I MJESTO U ZATVOR

  • treba izvrsit ,,reviziju ,,i ko je sredivo,,da se kazni,,i ,,vrate sto su godinama krali ,,pravim invalidim ….elez je u pravu bijo ,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.