Stanje alarmantno: Zbog nedostatka krvi u SKB-u Mostar rade se samo hitne operacije

Hitno pozivamo sve građane koji imaju krvnu grupu 0 pozitivnu i 0 negativnu, a voljni su darovati krv, da se odazovu i dođu u Transfuzijski centar SKB-a Mostar kako bismo i dalje mogli osiguravati dovoljne količine krvi za sve operativne zahvate, kao i hitne intervencije kojih je u posljednjim danima sve više, stoji u objavi koju je na stranicu na Facebooku stavio Transfuzijski centar SKB-a Mostar.

Kako je stanje i više nego ozbiljno, potvrdila nam je voditeljica tog centra dr. Jadranka Knežević, piše Večernji list BiH.

Prisilni prekid

Imamo veliki problem zbog ove dvije krvne grupe i bili smo prisiljeni prekinuti operacijski program zbog toga. Rade se samo hitne operacije i tako će biti dok ne osiguramo dovoljno zaliha krvi, rekla je jučer dr. Knežević.

Dodala je kako postoje nužne rezerve 0 pozitivne i 0 negativne krvne grupe, ali je riječ o minimumu koji se mora osigurati u slučaju hitnih slučajeva.

Samo jedna teža prometna nesreće može nam iscrpiti i te zalihe te nas dovesti na rub katastrofe. Ipak, nadam se kako će se donatori odazvati pozivu i da ćemo uskoro imati dovoljno rezervi kako bismo mogli nastaviti raditi u normalnom programu, istaknula je dr. Knežević.

U ovo doba godine, po nekom nepisanom pravilu, doniranje krvi znatno je smanjeno u odnosu na ostatak godine.

Razlog su godišnji odmori i činjenica da je većina ljudi više usmjerena na razmišljanja o tome gdje će provesti ljeto.

Hitno: Transfuzijski centar SKB Mostar uputio apel za darivanje krvi

Nažalost, na području Hercegovine upravo se tijekom ljetnih mjeseci događa najviše prometnih nesreća zbog povećanog prometa turista te je potreba za transfuzijama veća nego u drugim mjesecima.

Transfuzijski centar SKB-a Mostar redovito organizira i akcije dragovoljnog darivanja krvi, ali ovaj put ni to nije dovoljno kako bi se osigurao normalan rad i operacijski program u mostarskoj bolnici.

Kad izlazimo u javnost s ovakvim pozivima, onda treba biti jasno koliko je situacija alarmantna i opasna. Pozivamo još jednom sve darovatelje da se odazovu našem pozivu i pomognu nam prebroditi ovu krizu. Samo trebaju imati na umu kako svojim potezom mogu nekome spasiti život i to bi trebao biti dovoljna motiv za ovu humanu gestu, zaključila je dr. Knežević.

Krv možete dati svakim radnim danom u Transfuzijskom centru SKB-a Mostar od 7.30 do 14.30. Već danas će organizirati akciju dragovoljnog darivanja krvi. U Vojarni Čapljina od 8 do 10 sati zainteresirani će moći dati krv.

Inače, plan akcija darivanja krvi pravi se na tromjesečnoj bazi i uglavnom je dovoljan za pokrivanje svih potreba mostarske bolnice. Ipak, u godinama kao što je ova potrebe za krvi su mnogo veće od predviđenih i potrebno je pojačati napore kako bi se osigurale potrebne količine.

Mostar i Hercegovina su inače poznati po humanosti kad je u pitanju darivanje krvi i naši sugovornici su sigurni da će kriza uskoro biti nadvladana i da će se bolnica vratiti normalnom radu. Ipak, ponekad je potrebno apelima razbuditi javnost i podsjetiti na važnost darivanja krvi. Osobito u ovakvim trenucima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.