”Stan na dan” novi hit u Mostaru

Astronomske cijene stanova u Mostaru mnoge studente primorale su i da odustanu od redovitih studija te da u Mostaru studiraju izvanredno. Domišljati Mostarci koji izdaju stanove, uvidjevši ovu situaciju, došli su na ideju da stanove izdaju na jedan dan.

S najnovijom ponudom “stan na dan” tako i izvanredni studenti imaju gdje prenoćiti. Stan na dan iznajmljuje se od 30 maraka za 24 sata pa naviše i sve je češća pojava u malim oglasima.

Velika razlika

Osim toga, ova akademska godina među mostarske studente donijela je i jednu novost, a to je da određeni broj njih koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru stanove iznajmljuju na tzv. istočnoj strani. Razlog za to je što iznajmljivanje stanova na zapadnoj obali studenti plaćaju u prosjeku 200 konvertibilnih maraka više od onih koji stan iste veličine unajme na istočnoj obali Mostara. Jednaka kvadratura, pristupačna lokacija u blizini fakulteta, internet i kabelska TV imaju različito cjenovno vrjednovanje na istočnoj i zapadnoj obali.

Tako će, primjerice, studenti za nerenoviran dvosoban stan u Radićevoj ulici izdvojiti 500 maraka, a na istočnoj obali u blizini Univerziteta “Džemal Bijedić” dvostruko veći četverosoban stan novije izgradnje platiti 400 maraka. Razlike u cijenama vidljive su već duže vrijeme i svakom akademskom godinom cijene stanova na zapadnoj obali idu prema gore. Što je više studenata, to je veća potražnja za stanovima, a stanodavci to vrlo dobro znaju iskoristiti.

Cijene sve veće

Tako se prije tri do četiri godine mogao pronaći stan u Centru 2, Splitskoj ili Vukovarskoj ulici za pristojnih 300 konvertibilnih maraka, a sada je to nemoguće. Cijene garsonijera u blizini Starog tržnog centra naplaćuju se 300 maraka, a jednosobni nerenovirani stanovi na vrhu Balinovca i po 350 konvertibilnih maraka. Većina malih oglasa u novinama, na portalima i oglašivačkim stranicama ovo i potvrđuje.

Svaki dan u oglasima možete pronaći more stanova koji su cjenovno puno viši od onoga što zapravo nude. Bilo da je riječ o neatraktivnoj lokaciji, nerenoviranom stanu, starim i dotrajalim stvarima ili nepotpunom sadržaju, tj. nedostatku interneta, jeftinijeg grijanja ili čak televizora. Studenata je svake godine sve više, stanova sve manje, a cijene stanova na razini su i većih gradova u BiH. Razlika u cijenama na istočnoj i zapadnoj obali vidljiva je u svim oglasima.

Tako, na primjer, u atraktivnoj Ulici hrvatske mladeži, nedaleko od kampusa Sveučilišta, 35 metara četvornih studentskog stana naplaćuju 400 konvertibilnih maraka, na istočnoj obali u Ulici maršala Tita garsonijeru te kvadrature platit ćete 250 maraka.

Nerijetko se izdaju i nenamješteni stanovi pa je tako u Ulici kralja Tomislava takav dvosoban stan 400 maraka, a u Ulici kneza Višeslava 50 metara kvadratnih nenamještenog stana cijeni se na 300 konvertibilnih maraka.

Trosobni stanovi na ovim lokacijama variraju od 600 do 700 konvertibilnih maraka, a ako ima dovoljno mjesta, stan se naplaćuje 150 maraka po ležaju, tako da ta brojka često dosegne i iznos od 900 maraka.

(Dnevni list)


Nema komentara

  • NEKA DODU U SIROKI STANOVAT , KOD NAS JE JEFTINIJE . PA ONDA SA MISKICEM ZA MOSTAR . TAKO CE USPARAT MNOGO NOVCA .. HRANU MOGU DA KUPUJU U NAMEXU , MNOGO JE JEFTINO .

    • nadam se da je ovo los sarkazam 😀 Zao mi je nasih studenata koji moraju s miskicem putovati, a ne jos placati stan u šb da bi putovao s miskicem

  • Za te novce si u hrvatskoj mogo imat vilu s ogradom i vinogradom. Tribalo bi ljudima plaćat da žive dole u onom smradu i nečistoći.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.