Srpski povratnici u Opličiće kod Čapljine pokrenuli obnovu crkve, podršku dao i čapljinski gradonačelnik – Jabuka.tv

Srpski povratnici u Opličiće kod Čapljine pokrenuli obnovu crkve, podršku dao i čapljinski gradonačelnik

Poslije dvadeset sedam godina od rušenja, srpski povratnici u Opličiće kod Čapljine, odlučili su početi obnovu mjesne crkve. Crkva Pokrova Presvete Bogodrodice izgrađena je 1872. godine na temeljima manastirskog metoha, a miniran polovinom 1992. zajedno s parohijskim domom.

Na inicijativu srpskih povratnika, polovinom protekloga tjedna, uz pomoć mehanizacije, raščišćeni su temelji i odvojen dio neoštećenih zapisa u kamenu, unutrašnjih stupova i ornamentike. U ruševinama su pronađene i neeksplodirane protutenkovske mine. Nakon što su obnovili domove i imanja, mještani Opličića žele i duhovnu obnovu, piše RTRS.

Značilo bi dosta, mi smo dosta kilometara udaljeni do prve crkve, u Čapljini ili Prebilovcima, za naše mjesto bi značilo puno, rekao je Stanislav Pelkić, selo Opličići Čapljina.

Mještani kažu da su jedinstveni u namjeri da obnove crkvu, koji su im, kao zavjet, ostavili preci. Izgradnju će pomoći i srodnici, koje su ratne neprilike odvele po cijelom svijetu.

Svi hoćemo, svi su ljudi zainteresirani. Nadam se da neće biti otpora, da obnovimo crkvu i dom crkveni,  istaknuo je Ljubo Pudar iz sela selo Opličići.

Raščišćavanje je, mehanizacijom, pomoglo poduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici. Donacije su obećali pojedinci i poduzeća. Dio kamena bit će ponovo iskorišten za izgradnju crkve.

Gledat ćemo da crkvu izgradimo suvremenim materijalom, obložimo kamenom i pokrijemo kamenom pločom, da zvonik bude na preslicu, naveo je jerej Branimir Borovčanin paroh blagajski.

Novac za projekt osigurao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić. Gradnja crkve trebalo bi početi u drugoj polovini godine, nakon što eparhijsko povjerenstvo projektu da zeleno svjetlo.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.