Sretan vam dan ljevaka!

Međunarodni dan ljevaka je dan kojim se diljem svijeta pokušava pobuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine. Britanski Klub ljevaka je 13. kolovoza 1992. po prvi puta organizirao obilježavanje Međunarodnog dana ljevaka.

Ljevaka je oko 13 posto, no brojka je vjerojatno i veća obzirom na to da su sustavno diskriminirani. Većinom zato jer se u prošlosti inzistiralo na korištenju desne ruke pa je velik broj ljevaka naučio koristiti desnu ruku jednako spretno kao i lijevu.

U dešnjaka su mozgovne polutke asimetrično razvijene, tj. razvijenija je lijeva polovica mozga koja kontrolira desnu stranu tijela dešnjaka. Kod ljevaka ne postoji obrnuti slučaj. Mozgovne polutke su jednako razvijene, ali, ljevaci imaju znatno više živčanih vlakana u mozgu od dešnjaka i upravo su ta vlakna bitna za brži prijenos informacija između mozgovnih polutki. Tu počiva i uzrok bolje snalažljivosti ljevaka u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i, što je upravo značajno za ljevake, boljih rezultata u logici i matematici.

Ljevorukost je nasljedna

Ljevorukost je najčešće nasljedna sklonost. Kod roditelja dešnjaka šanse da dijete bude ljevak su samo 2% – već kod jednog roditelja ljevaka šanse rastu na 17%, a kod oba roditelja ljevaka čak na 50%.

Neobične činjenice

Većina ljevaka kad crta likove oni su uvijek okrenuti u desnu stranu. Mucanje i disleksija češće se javljaju kod ljevorukih osoba. Ljevaci se lakše prilagođavaju gledanju pod vodom, a posebno se ističu u sportovima kao što su tenis, baseball i plivanje. Znanstvenici su otkrili da ljevaci ulaze u pubertet četiri do pet mjeseci kasnije od dešnjaka.

Četiri od pet originalnih dizajnera Macintosh kompjutera su bili ljevaci, kao i jedan od četvero Apollo astronauta. Međutim, istraživanja su pokazala kako ljevaci žive znatno kraće od dešnjaka, a možda je razlog tome upravo činjenica što žive u ‘desno-orijentiranom’ svijetu.

Poznati ljevaci

Na popisu ljevaka je osam američkih predsjednika ( među kojima i aktualni), Aleksandar Makedonski, Karlo Veliki, Fidel Castro, Henry Ford, Helen Keller, dr. Albert Schweitzer, Jimi Hendrix, Sergej Rahmanjinov, Curt Cobain, Albrecht Dürer, Paul Klee, Michelangelo. Leonardo da Vinci…

Krije li se u vama ljevak?

A postoji i jednostavan, preliminarni test jeste li možda prikriveni ljevak – spojite šake i prekrižite prste – ako vam je palac desne ruke gornji, žao nam je, samo ste jedan od “dosadnih” dešnjaka. Ako vam je pak gornji palac lijeve ruke – negdje u vama čuči genijalni ljevak.

(www.24sata.hr)

1 komentar

Komentiraj: