Srednje škole ŽZH kreću u štrajk, najavili i mogućnost generalnoga

Štrajk učionica

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke uputio je u siječnju i veljači županijskoj Vladi dopise u kojima se traži sastanak, obraćajući se i resornom Ministarstvu za tumačenje pojedinih članaka Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama te važećega Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika.

Međutim, kako iznova nailazimo na ignoriranje i primorani poduzeti sljedeći korak, najavili smo štrajk upozorenja koji će se održati u petak 8. lipnja 2018. godine četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, navode iz Nezavisnoga sindikata.

Razlozi za štrajk

Kako su istaknuli iz Nezavisnoga sindikata, razlozi za štrajk su brojni i na njih su upozoravali mjesecima:

 1. sustavno ignoriranje prijedloga Sindikata, struke i roditelja prilikom donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, kao i prilikom donošenja akata koji proizlaze iz Zakona;
 2. neprovođenje i kršenje Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama;
 3. nepostojanje Pravilnika o zapošljavanju, Pravilnika o tehnološkom višku i Pravilnika o napredovanju nastavnika;
 4. izrada novoga Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika bez uvažavanja mišljenja struke i Sindikata, te odbijanje tumačenja članka 6. važećega Pravilnika;
 5. nepoštivanje Kolektivnoga ugovora;
 6. neisplata novčanih sredstava po tužbama za 2011./12. godinu;
 7. način i kriteriji za izbor savjetnika pri Zavodu za odgoj i obrazovanje;
 8. neusklađenost udžbenika, bez uvažavanja mišljenja struke i Sindikata;
 9. nedostatak stručnih usavršavanja u organizaciji resornoga Ministarstva, neobavještavanje o seminarima koje organiziraju druge ustanove, nedostatak natjecanja za učenike;
 10. mobing nad pojedinim članovima Sindikata.

Nažalost, ovih deset točaka nisu jedini problemi s kojima se susrećemo, iz njih proizlaze mnogi drugi problemi za koje držimo da su neprihvatljivi i opasni. Primjerice, nakon usvajanja Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama nije ispoštovan niti jedan zakonski rok za donošenje i usklađivanje drugih akata (škole su tek sada u procesu donošenja Statuta), a nevjerojatnom smatramo činjenicu kako niti u jednoj školi nije započet proces formiranja školskih odbora, iako su oni trebali početi s radom do 24. svibnja, ističu iz Nezavisnoga sindikata.

Dodaju da će, ukoliko Vlada i resorna ministarstva i dalje budu ignorirali njihove zahtjeve, nastaviti s cijelim nizom javnih istupa u kojima će detaljno objasniti što zapravo znači svaka od navedenih točaka te iznijeti i druge nezakonitosti, posebice one koje se provode uz blagoslov resornoga Ministarstva.

Ujedno, ukoliko se nastavi status quo i u što skorijem vremenu ne riješe navedeni problemi, najavljujemo generalni štrajk kojim ćemo započeti novu školsku godinu, naglasili su iz Nezavisnoga sindikata.

Ipak, nadaju se da će Vlada i resorna ministarstva kojih se tiče navedena problematika pokazati dobru volju i iznaći način za nastavak učinkovite suradnje sa Sindikatom te time izbjeći remećenje nastavnoga procesa i odašiljanje ružne slike u javnosti, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Pa prosvjeta radi i dalje ako je kraj ŠKOLSKE godine a i štrajk je baš korektan sada .
   Podrška profesorima i treba im dignuti plaće iste kao u svim javnim institucijama,1500 KM i topli i prevoz!
   A ovi što imaju 500 ili 1000 nek ne pišu protiv profesora nego nek i oni traže adekvatne plaće da nešto naroda ostane i ne iseli.

   13
  • Ajmo u Bad Sodenu kod frankfurta ce na jesen sedmo dite u skolu, a da je trebalo ici na kocerin, a iz posuskoga vira ima ih vise od sto dice u toj skoli. O cemu pricate, ustanite sve i poskidajete mafiju sa svih vlasti, direktore i ministre, “fratre” (iako ih kod nas nema od 1945), kriminal u privatnim.gigantskim firmama diljem Hercegovine, svima triba lustracija. Ja nisam zato ni pravio dicu, necu da budu tudje masine. Nazalost Sretan sam sto me odgaja austrija

   3
   1
 • Podrška profesorima i dosta više primanja profesora bez natječaja i bodovanja!Isto je u svim institucijama od Općine,Doma zdravlja,Elektre,županije,škola… kod nas,oni koji čuvaju kutije za glasovanje i mladež od stranačkih roditelja i uhljeba samo može dobiti posao u javnim institucijama ,samo dođu bez natječaja i visoko glavu dignu i šetucaju.

  15
 • Dasta, triba strajkata. Nije to u redu oni kupili skole u seve a sad ih dica zajebaju , sto i ta dica lipo ne kupe sebi skole u fra seve. A oni place dobivaju i gotovo

  1
  1
 • Prozirni su ovi čelnici sindikata. Gledaju samo svoju korist i interes.Briga njih za članstvo.Sve što nabrajaju su obične gluposti.Ne znam na koga to računaju kad pričaju o štrajku? U našoj zbornici neće nitko štrajkat.

  2
  3
  • Da ti ne radiš u privatnoj srednjoj školi? I ja ne preporučujem štrajk, đaci će se naljutiti i otići po znanje u privatne škole. Javne škole će se moći zatvorit, zato nemojte izazivati bježanje mladeži prema lakoći življenja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.