Uznapredovali rak dojke prvi put izliječen imunoterapijom

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio kemoterapiji i proširio se na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potaknuo njezin imunološki sustav, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi “imunoterapijski pristup” za pacijente u završnoj fazi bolesti. Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u tretman nazvali su ove događaje “uzbudljivima”.

Takozvana imunoterapija već se pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen. Američki tim u ovom je slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice, modificirao ih u laboratoriju i zatim ih vratio u tijelo.

Pacijentica se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana konvencionalnom medicinom, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Medicine.

Rak se tada već proširio na razne dijelove njezina tijela, uključujući jetru. Funkcija imunološkoga sustava je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadrže DNA pacijenta. Imunoterapijom se obrambene stanice “treniraju” da prepoznaju i bore se protiv te bolesti.

U ovoj studiji znanstvenici su uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo. U osvrtu na istraživanje objavljenom u istom časopisu, stručnjak Laszlo Radvany iz kanadskoga Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio “bez presedana“.

Profesor imunoterapije iz londonskoga Instituta za istraživanje raka Alan Melcher također je istaknuo da je ovaj slučaj “fascinantan i uzbudljiv“. Ovaj rad pokazuje kako moć imunološkoga sustava može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka, zaključio je Melcher.

(Hina)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.