Srednja strukovna škola Široki Brijeg priprema mlade stručnjake za zanimanje budućnosti – Jabuka.tv

Srednja strukovna škola Široki Brijeg priprema mlade stručnjake za zanimanje budućnosti

Modernizacija industrije zahtjeva kvalificiranu radnu snagu spremnu obavljati zahtjevnije poslove u procesu proizvodnje. Zanimanje koje svladava sve zahtjeve moderne industrije je CNC operater.

Ovo zanimanje je jedno od najtraženijih u 21. stoljeću u području industrije.

CNC operater radi u tvrtkama strojne obrade, u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja.

Obrazovanjem za ovo zanimanje stječu se kompetencije za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja klasičnim i numerički upravljanim alatnim strojevima (NUAS) u proizvodnji. CNC operater samostalno izrađuje jednostavnije tehničke crteže i skice, a složenije očitava kako bi prema njima mogao izrađivati izratke.

Za sve se proračune, skiciranja i crteže koristi odgovarajućim računalnim programima, naročito vezanim uz crtanje na računalu (AutoCAD). Koristi se programom za simulaciju koji služi za programiranje CNC stroja i izvođenje 3D simulacija obrade.

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se kroz učenje svih vrsta procesa obrade, poznavanje materijala koji se koriste u proizvodnji, praktični rad na školskom CNC stroju i još mnogo toga.

Kombinirajući sustav dualnog obrazovanja u suradnji s poduzetnicima Županije Zapadnohercegovačke koji se zasniva na praktičnoj primjeni teoretskog dijela nastave, Srednja strukovna škola u Širokom Brijegu već drugu godinu uspješno obrazuje mlade stručnjake koji će sutra u svojoj struci te na tržištu rada predstavljati kompetentne i sposobne ljude.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Sprema se kadar za zemlje EU. Ulaže se novac poreznih obveznika da bi Njemačka imala obrazovanog radnika. To je nažalost stanje u kojem se nalazimo i ne vidi se izlaz iz istoga. Za svaku pohvalu je da se obrazuje kadar po potrebi tržišta, ali je veliki izazov taj isti kadar zadržati na području grada gdje su se i obrazovali.

   • Je to je adekvatno rješenje za običnog radnika, a za čovjeka koji stručnjak u svom poslu neće zadržati ta plaća. Životni standard trenutni odgovara toj navedenoj plaći ali isključivo za osnovne životne potrebe. To je realnost, a sad što poslodavci ne misle tako to je već drugi par rukava….

   • Ovo je pravi smjer. Da bi čovjeku, njegovoj porodici i svima oko njega bilo dobro, treba mu količina novca a ne crkavica za preživljavanje.

 • Bez plaće od 1000€ neto, uz slobodne dane, plaćeni godišnji odmor od minimalno 18 radnih dana, plaćeni ili osigurani topli obrok, uz plaćeni ili osigurani prijevoz s posla i na posao, neće zaustaviti niti jednoga dobroga radnika ovdje. Svaki dobar radnik će vani imati sve ovo i uz plaću će mu ostajati na štednji minimum 1000€. Svakome radnika treba odmah osigurati i životno osiguranje koj emu može osigurati dodatnih 500€ mirovine ili pristojan iznos štednje do 100 tisuća € uz mjesečno izdvajanje od 100€. Uz zarađenu mirovinu od 500€ koju će zaraditi ovdje ili onu od 1000€ vani, će imati sigurnu i osiguranu treću životnu dob dostojnu čovjeka.

 • Najbolje je biti politicar, ratni profiter, peraci poreza itd. Njima je ok, dodli do love na nelegalan nacin i sad tom lovom kupuju sve. Od poslova, skola, stanova, auta. Obican narod to gleda i cudi se. Sa novcem si podoban svima i svugdje pa i u Crkvi kod svecenika. Sto reci onda, kako to pojasniti mladim, djeci…!!!

 • Ma nije njima gore navedenima dobro. Oni su jadni i nikakvi. To im život stalno pokazuje. Mir je sve. Naravno da nam svima trebaju pare, ali ne po cijenu obraza, časti, vjere…kratak je život ljudi. Nije vrijedno bit šupak…

 • Bitno je da se školuje za nešto sa čime se može zaposliti, da ne mora polagati gdje će raditi gdje bude posla, ali ima zanat a ne papir svaki zanatlija danas iole majstor je svoj gospodar i gospodin

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.