Središnja Bosna napokon dobila odjel onkologije

Nakon osam godina borbe koju je usporila i pandemija koronavirusa, Županija Središnja Bosna (ŽSB) dobila je odjel onkologije koji će uštedjeti vrijeme potrebno za liječenje stotinama onkoloških pacijenata s područja te županije.

Odjel je otvoren u sklopu Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, a svečanim presjecanjem vrpce otvorili su ga predsjednik Vlade ŽSB Tahir Lendo, ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić i dr. Emir Abdulović, ravnatelj Bolnice.

Ovi projekti traju godinama. Rekli smo ekipi iz Zavoda za javno zdravstvo da pripremaju dokumentaciju da to budu poliklinike. Već ove godine ćemo se truditi osigurati sredstva za put i oborinske vode. Ova bolnica dobiva specijalni status u županiji, a treba dobiti specijalni status čak i u Federaciji, rekao je Lendo.

Do 80 posto onkoloških pacijenata s područja županije po terapiju više neće morati u kliničke centre u Sarajevo i Mostar.

Oko 75 do 80 posto svih onkoloških pacijenata moći će primati terapiju ovdje. Bilo je dosta problema, ali sve se isplatilo. U razdoblju korone ova bolnica je podnijela najveći teret i Vlada će ih i dalje podržavati, kazao je Matić, koji bi na čelu resora zdravstva trebao ostati i u novom mandatu.

U bolnici će raditi četiri onkologa i dva specijalizanta.

Osam godina vodimo borbu s vremenom, očekivali smo da će to biti prije par godina, ali sve je usporila korona. Ova bolnica je bolnica svih nas. Na odjelu onkologije radit će dvije mlade doktorice, dvije iskusnije doktorice i dva specijalizanta, kazao je ravnatelj Abdulović.

Planovima za širenje bolnice tu nije kraj.

Pokušat ćemo otvoriti i kardio-pulmonalni rehabilitacijski centar, čime bismo dodatno osnažili status jedinstevene bolnice na ovom području, kazao je Abdulović.

Otvaranju odjela nazočio je čitav niz osoba iz političkog i društvenog života BiH, a među njima i Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, ministri iz Vlade ŽSB, te ravnatelji javnih ustanova i poduzeća.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.