Branitelji u HBŽ-u lakše do prava na novčanu egzistencijalnu naknadu

Na prijedlog Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a, Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) je na sjednici u srijedu usvojila Uredbu o izmjeni Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razvojačenim braniteljima Domovinskog rata.

Predloženim izmjenama omogućuje se većem broju razvojačenih branitelja ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu i po povoljnijim uvjetima na način da je životna dob za ostvarivanje navedenog prava spuštena za dvije godine, pa se sad to pravo može ostvariti s navršenih 53 do 57 godina života, umjesto dosadašnjih 55 do 57 godina života. Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu prošireno je i na supruge umrlih branitelja, koje po istim uvjetima propisanim za razvojačene branitelje, ostvaruju navedeno pravo, navodi se u priopćenju Vlade HBŽ-a.

Na prijedlog Uprave za ceste Hercegbosanske županije, Vlada je dala suglasnost na Odluku o pokretanju postupka javne nabave za radove zimskog održavanja cesta, kako bi se na vrijeme izvršio odabir izvođača ovih radova u narednoj zimskoj sezoni 2023./2024. godini, a čija procijenjena vrijednost iznosi 600.000 maraka bez uračunatog poreza.

Također Vlada je dala suglasnost, na prijedlog Odluke Uprave za ceste HBŽ-a, o pokretanju postupka javne nabave radova za izvanredno održavanje i sanaciju cesta u 2023. godini. Sredstva za financiranje predmetnih radova osigurana su u Proračunu HBŽ za 2023. godinu, a njihova procijenjena vrijednost iznosi 1.230.000,00 maraka bez uračunatog poreza.

Vlada je dala suglasnost županijskom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na prijedlog Programa utroška sredstava kapitalnih transfera jedinicama lokalne samouprave na području HBŽ-a s ciljem unaprjeđenja vodoprivredne infrastrukture i poboljšanja stanja u oblasti upravljanja vodama, sufinanciranjem projekata iz oblasti vodoprivrede. Za ovu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od 700.000 maraka.

Također, Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije za provedbu programa “Subvencije za veterinarstvo” u vrijednosti od 120.000 maraka.

Vlada je usvojila 3. kvartalno izvješće Županijske bolnice “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu o realizaciji programa financijske konsolidacije i/ili restrukturiranja i namjenskom utrošku sredstava podneseno od strane Upravnoga vijeća bolnice.

Ovo izvješće obuhvaća razdoblje od 1. siječnja 2023. godine do 31. ožujka 2023. godine. U izvještajnom razdoblju prikazana je realizacija programa utroška sredstava u iznosu od 1.000.000 maraka koja su dodijeljena Županijskoj bolnici Livno u siječnu 2023. godine i koja su u tom periodu u potpunosti utrošena.

Tako je ukupan dug Bolnice smanjen za dodatnih 1.000.000 maraka, od čega je 350.789,68 maraka uplaćeno za doprinose MIO/PIO za period od 1. siječnja 1994. do 31. prosinca 2008. godine, 190.960 maraka uplaćeno je za doprinose za osnovno zdravstveno osiguranje te 28.237,62 maraka za osiguranje od neuposlenosti za svibanj i lipanj 2021. godine, dok je ostatak od 430.000 maraka išao na smanjenje duga prema dobavljačima, priopćeno je.

Vlada je usvojila Izvješće Ministarstva financija o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 01. siječnja do 31. ožujka 2023. godine.

Na prijedlog Ministarstva financija Hercegbosanske županije Vlada je usvojila tri odluke, kao i jedno izvješće Ministarstva gospodarstva HBŽ te suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Županijske bolnice “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno o imenovanju Irene Periša za ravnateljicu i Rješenje o imenovanju i postavljenju državnog službenika Tonke Konta na mjesto direktora Direkcije za robne rezerve HBŽ.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.