Srbija: U padu zrakoplova poginule dvije osobe

Instruktor i učenik privatne škole letenja poginuli su u nesreći koja se dogodila nedaleko od aerodroma Ečka kod Zrenjanina u Srbiji, potvrđeno je u Kontroli letenja. Zrenjaninska policija potvrdila je da se nešto prije 13 sati, nedaleko od aerodroma Ečka kod tog grada, srušio zrakoplov i da su u nesreći poginule dvije muške osobe starosti 57 i 46 godina, prenosi B92.

Predsjednik Komisije za utvrđivanje ozbiljnih nesreća u civilnom zrakoplovstvu Zoran Petrović izjavio je da će se o uzrocima nesreće više znati kada stručna komisija bude ispitala olupinu. Prema njegovim riječima, zrakoplov je bio u mađarskom registru civilnog zrakopolovstva, dok su pilot i učenik srpski državljani.

U priopćenju policije se precizira da se sportski zrakoplov “Cessna” srušio nedaleko od aerodroma, kao i da se uzroci nesreće još utvrđuju. Petrović je pojasnio da se informacije prikupljaju od prisutnih na aerodromu i od odgovornih za let, a to su, kako je naglasio, prije svega, iz škole letenja “Pegaz” i sa samog aerodroma Ečka.

“U roku od tri dana dat ćemo prve službene informacije, a komisija koja će biti formirana u istom tom roku, će u narednih sedam dana pregledati ostatke olupine zrakoplov koji će biti izmješteni sa lica mjesta u zaštićen prostor”, naveo je Petrović. On je precizirao da kod ovakvih vrsta nesreća istrage traju od tri mjeseca pa do godinu dana.

Prema Ilićevim riječima, zrakoplov koji se srušio registriran je u Mađarskoj, i zato će glavni istražitelj, prilikom formiranja komisije, biti u obavezi da obavijesti i nadležne organe iz Mađarske, koji će se ili priključiti radu komisije ili prihvatiti njen izveštaj.

Pomoćnik ministra prometa Zoran Ilić izjavio je da će sportski zrakoplov koji se danas srušio kod Ečke biti sklonjen sa lica mjesta i deponiran u hangar, a cijeli događaj rekonstruiran, kako bi nadležna stručna komisija sprovela detaljnu istragu i utvrdila točne uzroke te zrakoplovne nesreće, objavio je B92.

“Danas su izvodili jednu od redovnih, uobičajenih vježbi. Nakon polijetanja su izgubili upravljivost na samom zrakoplovu i zrakoplov se, prema onome što su očevici izjavili, svalio u lijevu stranu i velikom brzinom udario o tlo”, rekao je Ilić.

Na mjestu nesreće su, kako je dodao, oba člana posade izgubila život, a zrakoplov se nakon udara i zapalio i sada je na nadležnim organima da utvrde što se točno dogodilo i koji su točni uzroci nesreće. Članovi komisije, dodao je, moraju biti stručne osobe koje su sposobne da takav posao iznesu do kraja.

Kako navodi Tango Six letjelica je pala neposredno po polijetanju sa aerodroma Ečka. Po prvim informacijama zadatak leta instruktoru i pilotu-studentu bila je rutinska vježba otkaza jednog motora, polijetanje sa oba motora u radu od kojih je jedan na malom gasu.

(Bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.