Srbija tvrdi da se genocid dogodio nad Srbima u Oluji

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u ponedjeljak u Den Haagu da Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) želi prikazati što se stvarno dogodilo u Domovinskom ratu i njemu prepustiti odluku je li Srbija kriva za genocid nad hrvatskim stanovništvom.

Žrtve su velike

“Ovo nije utakmica i nismo ovdje došli da bismo davali ocjene, nego da bismo prikazali što se stvarno dogodilo, prezentirali činjenice i prepustili sudu da donese odluku”, rekao je novinarima Miljenić koji je prisustvovao prvoj usmenoj raspravi pred ICJ-em.

“Žrtve su velike, to su ljudske tragedije i naša je zadaća prikazati što se dogodilo i prepustiti sudu odluku”, dodao je ministar, ocijenivši da je hrvatski pravni tim prvog dana suđenja pokazao da će to učiniti na najbolji mogući način.

Voditeljica hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić sudu je danas rekla da će Hrvatska svim dopuštenim dokazima nastojati dokazati da je Srbija izvršila genocid tijekom rata u Hrvatskoj od 1991.-1995.

“Postupak je složen, postoje ranije odluke suda u sličnom predmetu koje pred nas postavljaju težak zadatak, ali danas smo pokazali da smo spremni nositi se s time”, rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Povijesna ironija

No, voditelj srbijanskog pravnog tima pred ICJ-em Saša Obradović odbacio je u optužbe Hrvatske da je Srbija izvršila genocid nad Hrvatima i ustvrdio da, ako ga je i bilo, onda se jedino može govoriti o genocidu nad Srbima u ratu 1990-tih u “Oluji”.

Nakon što je hrvatska strana sucima ICJ-a obrazložila tužbu podnesenu 1999., Obradović je rekao da je to bio “recital” o srbijanskom nacionalizmu i JNA, a da o genocidu nije rečeno ništa.

“Ne vjerujem da ćemo o genocidu ni čuti jer ga u Hrvatskoj, prema hrvatskom narodu nije bilo. Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tijekom operacije Oluja”, rekao je Obradović novinarima.

Suđenje koje je u ponedjeljak počelo pred ICJ-em nazvao je “povijesnom ironijom” s obzirom na stradanja Srba u NDH.

“Srpski narod u NDH doživio je genocid poznat svima… da bi u vrijeme bombardiranja NATO-a, kada je Srbija dosegla najslabiji položaj u povijesti, Tuđman podnio tužbu da je srpski narod izvršio genocid tijekom oružanog sukoba u Hrvatskoj”, rekao je Obradović.

Beograd nije želio spor

“I to predsjednik Hrvatske koji je bio vođa separatizma, koji je uništio Jugoslaviju i izjavio da Srbi iz Hrvatske trebaju nestati. I nestali su, danas ih je trećina u odnosu na 1991. i četiri puta manje nego 1931.”, istaknuo je član srbijanskog pravnog tima.

Upitan zašto se poziva na NDH kada današnja Hrvatska nije pravna sljednica te kvislinške tvorevine, Obradović je rekao da ju spominje samo kao povijesni događaj, a da će se srbijanski tim u svom dijelu dokaznog postupka usredotočiti na dokazivanje genocida nad Srbima u Oluji u ljeto 1995.

Dodao je da Beograd, unatoč velikom broju srpskih žrtava u ratu u Hrvatskoj, nije želio spor pred ICJ-em, ali je on važan da bi se raščistilo s prošlošću.

“Naravno da bi se trebali okrenuti budućnosti, ali ako se tako gleda onda nijedan sud ne bi trebao postojati. Svako krivično djelo je rasprava s prošlošću, prošlost se mora raspraviti da bi se krenulo dalje”, zaključio je Obradović.

ICJ je 2007. presudio da Srbija nije počinila genocid u ratu u BiH, ali je istodobno utvrdio da se genocid dogodio u Srebrenici.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.