Srbija prekinula sve vojne vježbe i aktivnosti sa svim partnerima

Vlada Republike Srbije na sjednici održanoj u srijedu donijela je odluku da u sljedećih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Ministar obrane Aleksandar Vulin poslije sjednice Vlade izjavio je da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Europske unije.

Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cijenu napuštanja naše europske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vježbe s Bjelorusijom, rekao je ministar Vulin.

On je naglasio da su Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije vojno neutralna zemlja.

Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbjegli ili bar umanjili posljedice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije na današnjoj sjednici donijela je odluku da se u sljedećih šest meseci prekine sa svim vojnima vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike, stoji na stranici Ministarstva obrane Srbije.

U sljedećem razdoblju nećemo sudjelovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni s NATO-om ni s ODKB-om, ni s Rusijom ni sa SAD-om, ni s Kinom, ni s Eruopskom unijom, ni s istokom ni sa zapadom. Naše sudjelovanje u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendirano, naveo je ministar Vulin.

Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, a mi ćemo raditi na povećanju naše borbene spremnosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu, naglasio je  Vulin.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.