Oduzete Adidas papuče i veće količine duhana i cigareta

Carinski službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Sarajevo spriječili su pokušaj uvoza 7.200 pari krivotvorenih papuča svjetski poznatog proizvođača sportske opreme Adidas.

Nakon prijave za uvozno carinjenje pošiljke koja je kontejnerom u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Kine, carinski službenici UNO u Carinskoj ispostavi Sarajevo pristupili su detaljnom pregledu spomenute pošiljke.

Među ostalom robom, pregledom je utvrđeno da se u pošiljci nalazi i 7.200 komada pari papuča koje su bile obilježene znakom poznatog svetskog proizvođača sportske opreme Adidas. Posumnjaviši da se radi o krivotvorinama poznatog svjetskog brenda, carinski službenici u Carinskoj ispostavi Sarajevo postupili su u skladu sa zakonskim propisima, te su kontaktirali ovlaštenog zastupnika za uvoz robne marke Adidias u BiH. Nakon što je potvrđeno da se radi o povredi prava na korištenje žiga Adidas, roba je privremeno oduzeta, a ovlašteni zastupnik za uvoz spomenutog sportskog brenda u BiH, protiv uvoznika krivotvorenih papuča će pokrenuti postupak pred nadležnim sudom, navode iz UNO BiH.

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje na području Brčko distrikta oduzeli su veću količinu cigareta i duhana za motanje i pušenje. Ukupna tržišna vrijednost nezakonito prodavane robe procjenjuje se na iznos od 80.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO u regionalnom centru Tuzla izvedena je operativna akcija na području Brčko distrikta. Tom prilikom je pronađena veća količina duhana i cigareta koji su se prodavali bez da su bili obilježeni zakonski predviđenim trošarinskim markicama. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 80.000,00 KM.

Akcija je provedena uz pomoć službenika UNO iz Grupe za istrage regionalnog centra Tuzla, a u okviru akcije osobama koje su nezakonito prometovala trošarinske proizvode izdani su prekršajni nalozi u vrijednosti od 8.000 KM, navode iz UNO BIH.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.