Sprema se čistka na bh fakultetima?

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) od ožujka ove godine dobila je tri anonimne prijave koje se odnose na korupciju na univerzitetima u BiH.

O imenima aktera ne mogu govoriti dok od nadležnih institucija ne dobiju povratne podatke.

Iza rešetaka

Odgovor je to iz ove institucije na našu molbu da prokomentiraju uvriježeno mišljenje da brojne indicije o prisutstvu korupcije na bh. univerzitetima ne budu provjerene. Za razliku od toga, u najbližem bh. susjedstvu, u Hrvatskoj, krenuli su u nemilosrdan obračun s ovom pošasti, pa se svako malo iza rešetaka nađu podmitljivi profesori, ali i studenti koji daju novac za ocjenu u indeksu.

„Očekujemo od nadležnih institucija da nam odgovore što su poduzele u ovim slučajevima, kao i punu suradnju svih institucija u prevenciji i borbi protiv korupcije. Jedino na taj način, ujedinjeno i koordinirano, možemo stati u kraj korupciji i krenuti stopama kolega iz Hrvatske, koji su otpočeli žestok obračun s ovim oblikom kriminala“, kazao  je direktor Agencije Sead Lisak za avaz.ba.

Ima napretka

Da je korupcija poprilično prisutna na univerzitetima u BiH, tvrdi i Mirza Efendić, projektni koordinator Udruženja “Vesta”, koje se bavi ovom problematikom. Kaže da su različita istraživanja u proteklim godinama iznjedrila dosta konkretnih slučajeva i imena. Epilog se, pak, tvrdi on, ne vidi.

„To je dugotrajan proces, koji zahtijeva određeno vrijeme. Određenog napretka ima. Ako kompariramo s Hrvatskom, situacija se približava toj točki kada će APIK dobiti efektivnu snagu da može vršiti daljnji utjecaj da se slučajevi korupcije procesuiraju“, kazao nam je  Efendić.

Snimak profesorice koja traži novac

Ivana Korajlić iz “Transparency Internationala BiH” podcrtala je da, usprkos brojnim aferama, u BiH još nitko nije završio u zatvoru zbog korupcije.

„Na svakom koraku vidite profesore koji ukazuju da drugi profesori nečasno obavljaju svoj posao, vidite studente koji se žale na profesore… Na kraju se to sve završava sa “rekla-kazala”. Imali smo slučaj postojanja snimaka na kojima se vidi jedna profesorica koja iznosi cifre, uvjetuje učenike da njoj moraju plaćati instrukcije, kako bi uopće izašli na ispit…To je najizravniji dokaz, ali na kraju ništa konkretno se nije dogodilo“ – kaže Korajlić.

Prijave pristigle u APIK

Sarajevo – Mito za profesora i za kolegu

Na jednom od sarajevskih fakulteta studentica je, prema navodima iz prijave, putem posrednika, također studenta, dala profesoru mito i položila ispit. Novac za posredovanje, kako se tvrdi, uzeo je i posrednik primopredaje.

Banja Luka – Najlošiji dobio posao  

Na jednom banjalučkom fakultetu asistent profesora je, kako je navedeno u prijavi, na ovu poziciju “izabran s najnižim prosjekom ocjena”.

Sarajevo – Ispit košta 60 KM

Na jednom sarajevskom fakultetu, tvrdi se u prijavi, profesor studentima prolaznu ocjenu naplaćuje “po 60 KM i više”.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Hitno ovu akciju treba provesti! Zaista nema smisla studiranje na ovakvim Sveučilištima. Kome,čemu? Gdje sutra kad završimo fakultete? Što prije ovo krene,to bolje!5nlb

  • kad vidim ko radi ko asistent na mostarskom sveučilištu muka mi dodje, sitni svercer iz širokog brijega koji je ima problema završit osnovnu…počelo se kupovat sve od srednje, više, viskoke magisterija, doktorata…katastrofa teške neznalice a zvanje magistra i sl…nema nevinih ni u zagrebu ni u mostaru….svi prodaju ispite pogotovo ekonomija i pravo….svaki se ispit da sredit al ne za sicu od 60eura kako ove sarajlije tvrde….barem par stoja ojera pa naviše…samo hrabro i očistite to ili prijedlog testirajte asistente i prof.pa i njih izbacite jer ih većina nemaaaa blage veze

  • Vidim da svi nešto brzo završavaju fakultete!
    Ali,samo oni čiji roditelji imaju pun džep eura!!
    I sutra će ti isti biti postavljeni na važne funkcije,krojiti nam sudbine i život.
    Pridajem posebnu čast nadarenoj i čestitoj djeci.Ima ih još uvijek.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.