Pogledajte spektakularan skok s ruba svemira

Felix Baumgartner (43) u nedjelju je uspješno izveo povijesni pothvat – skok s ruba svemira, odnosno s visine od čak 39 kilometara te time oborio rekorde u skoku s najveće visine, a vjerojatno i najveće brzine ostvarene u slobodnom padu.

Baumgartner je također oborio rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom, ali nije uspio srušiti rekord u najduljem slobodnom padu jer je otvorio padobran nakon četiri minute i 20 sekundi. Još nije potvrđeno je li pri slobodnom padu probio zvučni zid i oborio brzinski rekord.

[youtube id=”MT1DhcQg0Os” width=”600″ height=”350″]

Sletio je nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku. Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta.

Austrijski avanturist se do potrebne visine uspeo u kapsuli pričvršćenoj na ogromni helijski balon. Uspon do stratosfere trajao je nešto manje od dva i pol sata.

Skok je izravno prenosila mrežna stranica www.redbullstratos.com, putem 35 kamera na tlu i u zraku, a neke od njih bile su pričvršćene za Baumgartnerovo odijelo.


Rekord u ovoj vrsti skakanja držao je dosad Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

Kittinger, danas osamdesettrogodišnjak, bio je član ekipe Red Bull Stratosa i iz kontrole misije je pratio i bodrio Baumgartnera. Njemu i dalje ostaje rekord u najduljem slobodnom padu.

Baumgartnerovi rekordi imat će neslužbeni status dok ih ne potvrdi Međunarodni aeronautički savez.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.