Sportski automobili: Na tržištu zavladala nestašica Alcantare | Jabuka.tv

Sportski automobili: Na tržištu zavladala nestašica Alcantare

Svaki ljubitelj sportskih automobila vjerojatno želi imati bar dio interijera presvučen Alcantarom.

Ovaj sintetički materijal praktički nema konkurenciju, budući da izgleda veoma skupocjeno i ugodno na dodir te pruža idealan kompromis između izdržljivosti i taktilnoga osjećaja.

Nije ni čudo da proizvođači njime presvlače praktički sve komponente koje dolaze u dodir s prstima – od sjedala i armature do rukohvata, upravljača, pa čak i unutarenje strane krova, piše Tportal.hr.

Doduše, ova praksa mogla bi malo izgubiti na mahu budući da je istoimena kompanija iz Italije, Alcantara SpA upravo objavila kako ne može zadovoljiti čak 20 posto potražnje.

Kompanija osnovana 1972. godine, od 2009. i početka recesije utrostručila je prihode, sa 64,3 milijuna eura na čak 187,2 milijuna eura prošle godine. Čak 80 posto posla Talijani obavljaju za potrebe automobilske industrije, no pravi šok doživjeli su 2015., kad su zabilježili rast prodaje za 35 posto.

Otad kompanija pokušava dostići potražnju, budući da njihovi pogoni u Milanu mogu izraditi tek 8 milijuna metara Alcantare godišnje.

Talijani će uložiti 300 milijuna eura kako bi udvostručili kapacitete u idućih pet godina. No, u međuvremenu ćemo gotovo sigurno osjetiti nestašicu ovoga materijala mekoga na dodir, uvjerava Motor Trend.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: