Splićanka u zoru na plaži snimila neobično morsko biće: “Nikada to nisam vidjela”

Jednu Splićanku iznenadilo je neobično morsko stvorenje koje je ugledala u zoru na plaži Kaštilac.

Morska životinja kakvu nikada do sada nisam vidjela doplivala je do neposredne blizine obale, a onda se neko vrijeme zadržavala kod obalnih stijena. Nikada nešto slično nisam vidjela, ispričala je za Dalmaciju Danas.

Stručnjaci su za isti portal otkrili da se radi o vrsti morski zekan (Aplysia fasciata) koja se relativno često može uočiti diljem Jadrana.

Radi se o dvospolcima, posjeduju i muške i ženske reproduktivne organe. Najvećim primjercima je bolja uloga ženke jer mogu proizvesti više jajašaca. Manji su bolji kao mužjaci. No nema pravila, zekani mogu odlučiti hoće li biti mužjak, ženka ili oboje.

Morski zekan je najprepoznatljiviji i najveći jadranski stražnjoškržnjak. Naraste do 40 cm dužine i može težiti 1.5 kg. Često ga se može vidjeti i kako pliva preko morskog plavetnila, za plivanje koristi parapodije. Aktivniji je noću. Iako jako čest u Jadranu, pogotovo uz obale naših naselja gdje ima puno algi kojima se hrani, iz nekog razloga dosta ljudi ga ne prepoznaje pa mi se često postavljaju pitanja da odgonetnem o kojoj se vrsti radi. Negdje ga se zove i morska krava zbog toga što pase travu.

Zapravo radi se o skupnom nazivu za sve jako slične vrste iz porodice Aplysiidae, kojih u Jadranu ima 8 do kojih su dvije novopridošle oceanske vrste, rekao je Pero Ugarković, urednik stranice Podvodni.hr i suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu za Dalmaciju Danas.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.