Specijalci RS-a uhićeni zbog oružane pljačke blindiranog kombija UniCredit banke

Petorica pripadnika Specijalne jedinice policije (SJP) MUP-a Republike Srpske uhićena su u noći između srijede i četvrtka zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s oružanom pljačkom blindiranog kombija Sector Securityja na autocesti Banja Luka – Gradiška iz kojeg je 22. rujna prošle godine ukradeno 616.000 maraka UniCredit banke, a destinacija novca je bila Zagreb.

Akciju uhićenja proveli su inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS koji su došli do informacije o mogućoj umiješanosti specijalaca u pljačku blindiranog kombija.

Svi su privedeni na ispitivanje, a jedan od osumnjičenih “pao” je na poligrafu. To je potvrdilo sumnje istražitelja i pokrenulo pravu lavinu. Ispitano je više njihovih kolega, a petorica su lišena slobode, dok će ostali imati status svjedoka u daljnjem kaznenom postupku.

– Od svih osumnjičenih izuzeti su DNK tragovi koji će biti upućeni na vještačenje kako bi se utvrdilo poklapaju li se s biološkim tragovima pronađenim za očevida i kasnije u automobilu audi A6, koji je korišten u pljački blindiranog kombija.

Pljačkaši su to vozilo ostavili u zaseoku Baraji na obroncima Kozare, a iako su ga posuli zapaljivom tekućinom, nisu ga zapalili strahujući da bi dim mogao otkriti njihov položaj i onemogućiti bijeg, piše Večernji list. To je bila pogreška, jer su u vozilu pronađeni ključni tragovi za daljnju istragu, pojasnili su inspektori, kojima je odmah bilo jasno da su pljačku izvršili ljudi s vojnom obukom.

Inače, istovjetna pljačka se dogodila još početkom listopada 2010. na cesti između Širokog i Gruda, u mjestu Dužice, kada je, također kombi ove banke presretnut na putu prema Zagrebu, a također je radila “zolja”. Spektakularno je opljačkano skoro 7 milijuna maraka, što je ujedno bilo i najveće cestovno razbojstvo u BiH.

Tada su maskirani razbojnici u policijskim specijalnim odorama nasred ceste zapalili vozila i pobjegli, ali nisu bili nasilni za razliku od onih u RS-u, već su pljačku započeli s :“Molim vas, napustite vozila, ovo je pljačka!”, a završili s: “Hvala lijepa, ostanite ležati na cesti!”

Iako je bilo i uhićenja i suđenja bankarima i službeniku zaštitarske agencije, donesene su oslobađajuće presude jer nikakvih konkretnih dokaza nije bilo, već se samo govorilo o njihovim propustima u slučaju. Do danas se izvršiteljima ove spektakularne pljačke nije ušlo u trag.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.