Spavajte: Sedam ozbiljnih posljedica manjka sna

Svi znamo da ćemo se probuditi loše volje, bolnoga tijela i “zamagljenoga” uma ako se nismo naspavali. Što se još može dogoditi vašem zdravlju i životu ako propustite kvalitetan san?

1. POSPANOST UZROKUJE NESREĆE NA CESTI

Manjak sna jedan je od najčešćih uzroka najstrašnijih nesreća na cesti jer smo usporeni i reagiramo na podražaje otprilike kao da smo puno popili.

2. UMOR USPORAVA RAD MOZGA

Djeca koja loše spavaju imaju veće izglede za lošije ocjene u školi, ustanovili su brazilski istraživači koji su proučavali školarce stare između sedam i deset godina. Jasno je da tijekom noći mozak “odmara” i priprema se za nove izazove, stoga ako niste spavali vjerojatno ćete loše funkcionirati na poslu, teško stjecati nova znanja i slabo se sjećati svih iskustava.

3. MANJAK SNA UZROKUJE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Ovo su neka od stanja na koje dokazano utječe manjak sna i kronična neispavanost:

Bolesti srca
Srčani udar
Nepravilni otkucaji srca
Visok krvni tlak
Moždani udar
Dijabetes

4. MANJAK SNA GASI SEKSUALNU ŽELJU

Prema nekim istraživanjima, umor ili nedostatak sna je u čak 53 posto slučajeva razlog zašto odbijamo seks. Stručnjaci smatraju kako manjak sna utječe na smanjenje libida, a sve to zbog manjka energije.

5. OSJEĆAJ UMORA JE DEPRESIVAN

Kako prolazi vrijeme bez kvalitetna odmora, tako se rađaju i simptomi depresije. Najučestaliji premećaj spavanja je insomnia i ona je najjača poveznica s depresijom, u stvari, ona je često i prvi simptom depresije. Dobra je vijest da ćete se, ako uspijete spavati najmanje 7 sati tijekom noći, vrlo brzo riješiti depresije.

6. UMOR UZROKUJE DEBLJANJE

Naime, utvrđeno je kako ljudi koji spavaju manje od četiri sata imaju 73 posto veće šanse od taloženja dodatnih kilograma, a dnevno unose i po 900 kalorija viška. Istraživanjem je također otkriveno kako samo 19 posto odraslih osoba uživa u punih osam sati sna, dok ih čak 16 posto spava manje od šest sati.

7. MANJAK TESTOSTERONA

Muškarci koji ne odspavaju sedam ili osam sati po noći imaju nižu razinu testosterona, utvrdili su istraživači Sveučilišta u Chicagu. Niža razina ovoga hormona podrazumijeva manje mišića, rjeđu koštanu masu, što može biti problem zbog osteoporoze, i manju energičnost, prenosi Ordinacija.hr.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.