Sarajevo i Beograd povezat će se brzom cestom

Autocesta

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o cestovnom prijevozu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ministar Jusko nakon potpisivanja kazao je novinarima da su BiH i Republika Srbija ocijenili potrebnim da se pitanje cestovnoga prijevoza putnika i tereta uredi novim sporazumom.

Prije svega, naveo je, ovim sporazumom preciznije je definiran sam predmet ugovaranja, ”umjesto termina roba novim sporazumom koristi se termin tereti, koji ima puno širi smisao“.

Ministar Jusko naglašava da je posebno značajno što se ovim sporazumom precizira način obavljanja linijskoga pograničnoga prijevoza između dviju susjednih općina koji se obavlja bez dozvola, na osnovu redova vožnje odobrenih od obaju nadležnih organa i bez obaveze poštivanja principa reciprociteta.

”Precizirana je odredba koja se odnosi na pitanje poreza, taksi i drugih dažbina prema kojima su prijevoznici država ugovorenih strana koji obavljaju prijevoz putnika i tereta na principu reciprociteta izuzeti od poreza, naknada i taksi vezanih za vlasništvo i upravljanje vozilima”, pojasnio je ministar Jusko.

Prema njegovim riječima, Sporazum predviđa postojanje mješovite komisije koju čine predstavnici obiju ugovorenih strana, a koja prati provođenje sporazuma i predlaže rješenja mogućih problema.

”Nakon sastanka u Beogradu, ministrica Mihajlović i ja dogovorili smo niz aktivnosti koje trebamo realizirati na terenu. Potpisivanje ovoga sporazuma samo je jedan od njih. U nadolazećem razdoblju imamo još dosta toga što ćemo riješiti i što će našu suradnju učiniti efektivnijom, efikasnijom”, kazao je ministar Jusko.

Najavio je i jedan infrastrukturni projekt čiji su inicijatori bili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, a to je brza cesta Sarajevo – Beograd.

”Da bi se ekonomska situacija u bilo kojoj zemlji razvijala na pravi način, prometna infrastruktura jedan je od ključnih čimbenika u svemu tome. Nakon sastanka u Turskoj, koji su imali uvaženi ministri, ministrici Mihajlović i meni prenesena je inicijativa da su turski investitori spremni na investiranje i financiranje projekta brze ceste Sarajevo – Beograd”, kazao je Jusko.

Istaknuo je da su oba ministarstva itekako zainteresirana za povezivanje dviju zemalja, pogotovo brzom cestom.

”U nadolazećem ćemo razdoblju definirati rutu. Ono što mogu prenijeti jeste da su premijeri obiju zemalja zainteresirani za ovaj izuzetno bitan infrastrukturni projekt. U ovom trenutku ideja je tu, želja i htijenje da se napravi takav projekt postoji, sada je samo stvar da napravimo dinamiku u kojem ćemo smjeru ići”, kazao je ministar Jusko.

Ministrica Mihajlović također je kazala da žele graditi brzi put Beograd – Sarajevo te da je danas dogovoreno da se formira jedna zajednička radna grupa između dva ministarstva.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.