Španjolska odbila izručiti Udbinog egzekutora

Španjolska je odbila izručiti Hrvatskoj Vinka Sindičića (74), za kojeg odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem ugrozio njegovog klijenta Josipa Perkovića osuđenog u Njemačkoj na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta.

Bivši agent jugoslavenske tajne službe uhićen je ujutro 26. siječnja dok se nalazio u hotelu u sjevernom gradu Burgosu. Španjolska nacionalna policija privela je Sindičića na temelju Europskog uhidbenog naloga. Njega je raspisalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci na zahtjev Nobila.

Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku jugoslavenske tajne policije UDBA-e Krunoslavu Pratesu osuđenom 2008. u Munchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Đureković je likvidiran 1983. u garaži u mjestu Wolfrathausen pokraj Munchena.

Prates je bio optužen za davanje ključa garaže Josipu Perkoviću, jednom od čelnika UDB-e, koji je zajedno s drugim dužnosnikom Zdravkom Mustačem, osuđen 2016. na doživotni zatvor u Njemačkoj zbog sudjelovanja u tom ubojstvu.

Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta pa ga je zato prijavio. Policajci u Burgosu su sproveli Sindičića na lokalni sud gdje ga je video vezom ispitao istražni sudac u Madridu. S njim je bio i njegov španjolski odvjetnik. Nekoliko sati nakon uhićenja i sudskog ispitivanja Sindičić je pušten na slobodu.

Istražni sud nije odgovorio na upit u petak. Osoba bliska Sindičićevoj obrani rekla je kako je on pušten čim je sudac vidio da ga se ponovno tereti za istu stvar zbog koje je već bio odbijen nalog za njegovo izručenje.

Sindičić je bio uhićen u Burgosu i u studenome 2015. godine te poslan u pritvor pored Madrida. Istražni sudac ga je tada odbio izručiti Hrvatskoj jer ga za navodno lažno svjedočenje ne traži Njemačka, zemlja gdje se navodno dogodilo djelo. Sa sucem se tada složilo i španjolsko državno odvjetništvo koje je prvotno tražilo njegovo izručenje. No kada je vidjelo da ga traži Hrvatska, ali ne i Njemačka gdje je bilo suđenje, s navodno spornim svjedočenjem, smatralo je odluku ispravnom.

Ostaje nepoznato što je po drugi put Sindičić radio u Burgosu. On se nakon puštanja vratio u Italiju gdje živi, kaže osoba bliska obrani. Tvrdi da nije lažno svjedočio.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nije odgovorilo hoće li se žaliti na odluku španjolskog suda i je li nalog za uhićenje bio potpuno isti kao prvi put.

“Okrivljenik je nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te je, nakon što je protiv njega u studenom 2015. raspisana tjeralica, izdan i Europski uhidbeni nalog, osnovom kojega se traži izručenje okrivljenika Republici Hrvatskoj”, navedeno je u e-mailu državnog odvjetništva u Rijeci. Time je potvrdilo da ga i dalje traži.

Državno odvjetništvo je 2013. počelo istragu zbog “osnovane sumnje na davanje lažnog iskaza te lažnog prijavljivanja kaznenog djela”.

(Hina)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.