Šok za Teslu, Volkswagen kupuje baterije za 50 milijardi eura

Volkswagen želi imati najveću flotu električnih vozila na svijetu, te do 2025 proizvesti tri milijuna električnih automobila.

Prvi čovjek kompanije Matthias Mueller rekao je novinarima u Berlinu kako će od iduće godine Volkswagen grupa praktički lansirati po jedan novi električni automobil svaki mjesec.

Ovakvim agresivnim planovima na kraj bi mogao stati manjak potrebnih dijelova, poglavito baterija. Zato su u Volkswagenu s dobavljačima iz Samsunga, LG-a i CAT-a dogovorili isporuku baterijskih paketa za kinesko i europsko tržište u protuvrijednosti čak 20 milijardi eura.

U procesu je i dogovaranje uvjeta za američko tržište, a Volkswagen ukupno planira na baterije potrošiti čak 50 milijardi eura.

Usporedbe radi u Tesli su koncem prošle godine planirali obveze za baterijske sustave u protuvrijednosti 17,5 milijardi američkih dolara, od čega je 15,4 milijardi dolara otišlo na Panasonicove litij-ionske ćelije.

Premda kompanija iz Palo Alta ima i vlastite pogone za proizvodnju baterija, izrada njihovog električnog automobila za mase, Modela 3, još uvijek drastično zaostaje. Amerikanci su proizveli tek jednu desetinu planirane količine, a na Model 3 trenutno čeka više od pola milijuna kupaca.

Volkswagen trenutno raspolaže s tri tvornice koje mogu proizvoditi električna vozila, a do 2022 Nijemci planiraju prilagoditi još 16 lokacija, prenosi Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.